Mästarnas mästare upplevelsen

Mitt egentliga mästarnas mästare – äventyr tog slut i september förra året. Nu vet alla som följt programmet hur det gått! Igår kväll visades hur tävlingen avgjordes och jag är glad att Anders vann. Han hade både fysiken, fokus och trevlighet. Han nämnde att han var glad över att ha varit med så länge för att han fick göra alla roliga tävlingar. Det önskar jag också att jag fått göra, men är ändå glad över medverkan. Jag är oerhört tacksam att jag blev tillfrågad att vara med i programmet och glad att jag till slut tackade ja. Jag gillar inte att bli igenkänd (!) men inser att få visa upp fridykningen och den mentala biten kan ge en insikt ‘inåt’ som kan vara nyttig och spännande.

Jag insåg också ganska snabbt att jag hade en annan inställning är de andra tävlande :) Jag tog inte programmet på lika stort allvar som några av de andra. Mer om det i en egen krönika. Jag tävlade inte så mycket mot dem som mot de olika grenarna som dök upp. Gör man bara sitt bästa i varje gren så spelar det inte så stor roll vad de andra gör, tänkte jag. I efterhand kunde jag varit lite mer taktisk i några grenar, men det skulle ändå inte förhindrat att jag kom ner till grekland med en begynnande förkylning som gjorde mig febrig och hostig. Det hade såklart varit jättekul att vara kvar längre. Att göra små utmaningar och äventyr varje dag passade mig väldigt bra! Framför allt kommer jag minnas hela upplevelsen som väldigt trevlig. De andra deltagarna var roliga och trevliga att umgås med och filmarna var också mer avslappnade än andra filminspelningar jag varit med på. Vad många kanske inte vet är att det var ett 70-tal människor på plats för att klara av inspelningarna!

För er som missade avsnittet med ‘min’ story finns det att se här:
https://www.svtplay.se/video/21613914/mastarnas-mastare/mastarnas-mastare-sasong-11-avsnitt-4

Där dramatiserades min ‘shallow water blackout’ i vanlig ordning. Lyssna bara på musiken! :-0 Jag förstår att det ser otäckt ut om man inte är fridykare. När programmet ‘landgång’ lyckades att helt missförstå och hitta på en egen tolkning blev det desto värre. Man är inte nära-döden. Man är inte medvetslös eller behöver HLR. Att svimma av syrebrist kommer troligen inträffa förr eller senare när man är nära sin gräns i djupdykning eller andhållning. Därför tränar vi upp toleransen mot låga syrenivåer. Anledningen att jag svimmade på rekordförsök-dyket till 102m var att jag fick en s.k lungsqueeze. Lungorna trycks ihop så att blodplasma tränger igenom lungväggen och man får inte tillräckligt syre på vägen upp när lungorna expanderar. Vill du läsa mer om SWB kan du läsa här: http://www.shallowwaterblackoutprevention.org/

Nattduellen är dramatiserad. Eller så var jag för lugn. Det var rätt trevligt och mysigt att stå i den ljumma sommarnatten och höra syrsorna. Jag hade redan då feber och ont i huvudet men trodde att jag skulle ha en chans mot Henrik. Han var oerhört snabb och förtjänade verkligen att vinna duellen! Många har frågat hur länge man står där. Det var nog mellan 7 och 20 minuter.

Jag fick åka vidare till ett annat hus och tillbringa natten där innan jag träffade Pernilla Wiberg på morgonen. Hon är lite av en idol sedan jag åkt mycket skidor sedan barnsben så det var kul att träffa henne! Mästarduellen var inte lika rolig som de andra tävlingarna. Jag mådde riktigt dåligt och fick vila inomhus när det inte var tävling. Så var det slut efter mjölksyretävlingen mot Staffan. Det gjorde inte så mycket – det är ju bara en TV-tävling :)

Vill du se extramaterial, prat och tävling från mina mästarkval finns de här:
https://www.svtplay.se/video/21716826/mastarkvalet/mastarkvalet-sasong-1-avsnitt-5?start=auto&tab=2019
https://www.svtplay.se/video/21792562/mastarkvalet/mastarkvalet-sasong-1-avsnitt-6?start=auto&tab=2019

Officiella foton är tagna av Janne Danielsson, SVT.

6 kommentarer på “Mästarnas mästare upplevelsen

 1. Hej Marie,
  Tack för din fina kommentar och komplimangen! :-)) Ja du, idrottsstjärnor är människor de också, och det finns alla möjliga slags människor därute. Min grupp var supertrevlig och det var väldigt roligt att vara med! Jag håller också med dig om att det finns för mycket ondska i världen. Vi behöver fler lyckliga människor som vill göra gott, och mindre skammande och jämförelser. Kram till dig!

 2. Hej igen!
  Det jag menade var att det är alldeles för mycket o ondska i den här världen, låt oss få se mer av sådana som dig. Naturliga, fina, goda snälla människor!
  // Marie

 3. Hej Anneli!
  Jag tyckte det var Du som var stora föredömet där (förutom Anders Söderlund). Flera sk ”idrottsstjärnor” betedde sig arrogant o överlägset, hade en svinaktig attityd. Det spelar ingen roll hur stora idrottsstjärnor de varit, när de har den attityden, släcker jag TV:n. Du är en alldeles för godhjärtad o fin människa för att behöva vistas i såna där miljöer. De är slocknade, bittra stjärnor. Du är en strålande, vacker
  o uppfriskande stjärna!
  Du har ett mjukt hjärta o går rätt väg. Tvivla aldrig på dig själv!

 4. Hej Anneli,
  Vi är alla glada att du är den du är o tex delar med dig av dina kunskaper på ett sunt sätt o tex. lär folk fridyka för att det är en fantastisk värld o sak att kunna. Hade gud velat att du skulle vinna alla tv-program eller allt du involverade dig i hade du varit en annan person o haft en annan skara människor som följde dig o det finns för många sådana” vinnar-pushis ”redan. Vi är glada du ör den Anneli Pompe du är.
  kram
  Micke

%d bloggare gillar detta: