Leave nothing but footprints

Jag är stolt ambassadör för Håll Sverige Rents kampanj #leavenothingbutfootprints. Om du är på väg ut i till havet, skogen, fjällen, sjöarna eller de öppna vidderna i sommar, ber vi dig snällt att göra naturen en tjänst. Ta med dig allt. Lämna ingenting. Utom möjligen dina egna fotavtryck. Vi ses ute i naturen!

Fakta om skräp 

  • Upp till 13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år, det är lika mycket som 85 000 blåvalar väger tillsammans.
  • Skräp motsvarande fem fulla badkar spolas i land på Bohuskusten varje timme.
  • Ungefär 80 % av allt skräp i havet kommer från land
  • 70 % av skräpet i Östersjön är av plast
  • Vanligaste skräpet i naturen är Mat- och dryckesförpackningar följt av plastpåsar och annan plast.

Hämta en gratis skräpsamlarpåse på Naturkompaniet!

Påsen är återanvändsbar och extra borstad för att inte släppa ut mikroplaster då den tvättas. Det är fjällräven som har producerat den med högsta tanke på hållbarhet. Påsen hämtas gratis på Naturkompaniet runt om i landet. Det är lite först till kvarn som gäller för beställningstiden är längre än vad kampanjen är lång.

Tävling

Under hela sommaren pågår en tävling där du som taggar dina bilder med #Ileavenothingbutfootprints har möjlighet att vinna fina priser. 

1a pris: Ett presentkort på 2500 kr hos naturkompaniet.
2a pris: Otroligt högt och extremt djup, signerad och författad av Annelie Pompe
3a pris: Vandra, signerad och författad av Angeliqa Mejstedt

Håll Sverige Rent är en ideell organisation helt utan vinstintresse och vårt främsta uppdrag är att minska nedskräpningen, främja återvinningen och främja individers och organisationers miljövårdsansvar.

Vi jobbar mycket med att påverka människors attityder och beteende till nedskräpning – att helt enkelt få människor att låta bli att skräpa ned. Det gör vi genom kampanjer som ”Please, leave nothing but footprints”. Ett annat exempel är kampanjen ”Vi Håller Rent” då hela 676 000 personer var med och plockade skräp under första veckan i maj.

Att samla kunskap och fakta om nedskräpning och samtidigt stötta kommuner och andra aktörer är en annan viktig del i vår verksamhet. Vi är partners i flera EU-projekt om skräpet i havet. Kanske den absolut viktigaste delen av vår verksamhet är att vi utbildar barn och ungdomar i hållbarhet och miljökunskap genom vårt skolnätverk grön flagg som är Sveriges största skolnätverk för hållbar utveckling.

%d bloggare gillar detta: