Förändringar som gör livet bättre kan vara läskiga

Jag har bitvis levt i en suddig värld. Morgonar innan kontaktlinserna satts i är jag inte riktigt vaken, och om jag ändå gett mig ut ser jag inte ansikten och skyltar utan allt är suddigt i kanterna. Långa flygresor har jag istället använt glasögon som förlagts och gått sönder titt som tätt. Så äntligen var det dags att förändra allt det där.

Inom hälsopsykologi pratar man om att det man fokuserar på växer. När jag äntligen bestämt mig för att göra en ögonlaser märkte jag ännu mer hur irriterande det är med kontaktlinser. Jag gillar verkligen enkelhet i livet. Att ha kontaktliser och glasögon är långt ifrån enkelt. Om man lägger ihop alla minuter jag pillat med linser de senaste 20 åren så har jag dessutom förlorat massa tid jag kunde gjort annat på. Det är väldigt bökigt att alltid ha med på resor och äventyr i havet och på berg. Varje gång jag satt in nya dagslinser den senaste månaden har jag tänkt på hur skönt det ska bli att slippa linserna.

Många har ställt frågan ‘men är det inte läskigt’ och ‘det finns ju massa risker’. På instagram skrev några att de önskar de vågade. Riskerna är små och vinsten övervinner läskigheten på långa vägar. Det handlar helt enkelt om inställningen till förändring. Jag gillar förändring. Framför allt förändringar som kan göra livet så mycket bättre!

Några små hinder stod ivägen för operationen. Först skulle jag göra ett test för att se om mina ögon ens var lämpliga att operera. Jag valde Memira därför att deras metod FS-LASIK verkade smidigast och kortast läktid. Men någon annan metod skulle jag inte kunna vara på havet utan solglasögon på flera månder vilket är otänkbart. Memira berättade att de säger nej till 1 av 5 som vill göra operationen. Min ögon passerade alla kontroller. Nästa utmaning handlade om läkprocessen. Jag fick stora ögon när jag läste ‘ingen träning den första veckan’ och ‘inga vattensporter’ på fyra veckor. Men vandring, yoga och lätt styrketräning utanför gym-miljö var tillåtet. Och tydligen var det ok att snorkla och paddla kajak som vattensport och det kan jag stå ut med! :-)

I skrivande stund halvsitter jag i ett mörkt rum efter operationen. Ögonen känns lite grusiga, men när jag lyfter blicken är världen redan skarp!

3 kommentarer på “Förändringar som gör livet bättre kan vara läskiga

  1. grattis! och: tålamod kan oxå vara ett slags berg, långsamheten oxå ett slags retreat, var modig även i detta; från en som själv varit otålig :) kram/bev

%d bloggare gillar detta: