Hej då pojkvän och bostadsrätt – hej enklare liv!


Det finns ett annat sätt att leva. Det är inte lättare på något sätt, men enklare. Tanken slog mig rakt i huvudet när jag bodde på den lilla Italienska ön Lampedusa för några veckor sedan.

 Att nu var jag nära. Nu kändes det rätt.

Inte för att det var något fel med det tidigare sättet jag levde. Men det hade börjat skava inombords. Något var inte riktigt rätt. Det var dags att ändra på det.

Ju fler expeditioner och resor jag har varit på ju klarare har det blivit. Det jag gillar bäst är inte spänningen, adrenalinkicken, hårdheten eller att stå på toppen av ett berg. Det jag gillar bäst är enkelheten. Det är såklart inte lätt att bestiga berg, men det är enkelt. Allt du behöver får plats i en ryggsäck. Allt du behöver göra är att se till att äta, dricka, gå/klättra och hitta en tältplats till natten. Lika enkelt är det att fridyka. Ta ett djupt andetag, dyk ner så djupt du kan och sedan upp igen. Vandra är enkelt, paddla kajak är enkelt.

Närheten till naturen. Tystnaden. Att få vara uppslukad av en aktivitet. Att inte kunna bli nådd på mobiltelefonen. Avsaknaden av internet. Färre grejor. Mer levande liv.

Under resorna har jag aldrig saknat överflödet hemma. Jag har aldrig saknat internet. Jag har aldrig längtat till en riktig dusch, en stor säng eller massa rena kläder att välja mellan. Snarare tvärtom. När jag kommit hem har det känns som att det fanns för mycket grejor överallt. Svårt att andas. Jag har länge vetat att jag inte blir lyckligare av mer saker.

Jag tror inte på att vänta. Jag tror inte på att skjuta upp saker eller hitta på undanflykter. Så nu händer det. Vi har börjat sälja av och skänka grejer. Jag ska skänka en stor del av intäkterna till I am water och en stiftelse för att hjälpa familjerna till de Sherpas som omkom på Everest. Vi ska stå på backluckeloppis vid slottskogen på söndag (kom gärna och hälsa!). Känslan är lätthet, upprymdhet. Om ett par veckor säljer vi vår lägenhet. Lägenheten som tog så mycket mod att köpa. För det var jätteläskigt att köpa en lägenhet ihop, kanske läskigare än att bestiga mount Everest. Men allt förändras.

Friheten i att släppa taget.

Han ska bo i vår surfbuss och jag letar tomt nära havet för att bo i en väldigt liten och flyttbar friggebod som ska vara hållbar och miljöanpassad. Det känns inte läskigt alls. Det var en annan av insikterna på Lampedusa – jag vill, nej jag måste, bo nära naturen. Havet. Helst göteborgs norra skärgård.

F.d pojkvännen har egentligen inget att göra med ett enklare liv. Det var bara ett sammanträffande att vårt förhållande avslutades för flera månader sedan. Det är enklare att skiljas från lägenheten än från honom. Han är helt fantastisk, min bästa vän och en inspiration i det kommande enklare livet. Men kanske får han också ett enklare liv utan mig som sambo :-)

Fortsättning följer…
…Och inte vart som helst – utan jag har, för enkelhetens skull, startat en ny bloggsida för detta nya projekt/äventyr: http://heltenkeltblog.wordpress.com

några bilder från ett liv i enkelhet förra sommaren:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 kommentarer på “Hej då pojkvän och bostadsrätt – hej enklare liv!


 1. Pingback: Lättare och lättare – med rätt utrustning. Vinn 500:- presentkort på addnature! | Annelie Pompe blogg

 2. Att faktiskt lyckas lyssna på sig själv är redan det en bedrift, men att sedan också våga ta klivet är ju det som gör hela skillnaden. Ligger man och väger kring att verkligen våg(a) (varning: göteborgshumor) så gör det sådan oerhörd skillnad om någon annan redan visat vägen. And what a courageous, beautiful and great example she is. Din aura smittar av sig, men enligt erfarenhet mest i verkliga livet. Hoppas på dos nummer 2 i en inte alltför avlägsen framtid. Önskar dig all lycka med ditt enklare liv :)

 3. Hej Amanda! Tack för ditt inlägg. Visst är det så att andras förväntningar kan bygga upp en illusion som sedan inte stämmer in på vad man själv vill göra eller hur man vill leva.
  Jag förstår precis vad du menar med bekvämligheten. Först när jag och f.d sambon diskuterade vad vi skulle göra med lägenheten sa jag att jag skulle ta över den. Bekvämast så. Slippa tänka på möbler och flytta massa grejer. Bekävmlighet är farligt – det kan ta död på en massa drömmar. Men sedan kände jag ”fängelsekänslan” och bestämde mig.
  Vad spännande att du vågade säga upp lägenheten! Lycka till själv med enklare liv :-)

 4. Tack Lena! Visst är det så att det handlar om val. Det ska jag också skriva om! TAck för inspirationen :)

 5. Hej Carro! Tack. Ja, en stor del av jobb sköter jag via mail. Men jag kommer fundera ut något sätt att hantera det ”enklare” :)

 6. Tack för din fina kommentar Patrik. Läste Jonathan Seagull för många år sedan. Kanske låg den inspirationen kvar och växte inomborde :)

 7. Hej Jenna,
  vad roligt att höra! Italien är verkligen speciellt och just Lampedusa gav mig ett lugn och en trygghet som gav rum åt en massa tankar och insikter. Jag tror att det också blir en annan resa när man reser själv och blir mer öppen än om man kommunicerar med någon annan och dens upplevelser. Vart vill du åka? Lycka till! Du har modet inom dig.

 8. Pingback: Run slightly faster than your normal pace | Den springande soffpotatisen

 9. Du är mycket och gör mycket. Men bland det största är det du får andra att göra. Många små, små förändringar i många andras liv. Eller så här: om jag är en sten, så är du en återkommande droppe! Jag har alltså i praktiken vandrat flera mil, klättrat berg, stannat upp och filosoferat – tack vare dig! Hade inte hänt utan. Lycka till nu – fortsätt droppa.

 10. Du inspirerar mig något så otroligt. Trots att jag är 20 år äldre så får du mig att reflektera över många saker, lycka till, jag följer med på bloggen ;)

 11. Hej, jag skall göra en resa i sommar själv till italien. Har något som drar mig dit. Jag har aldrig heller trott på att saker får en lyckligare i livet och jag vill bo nära natur. Detta skrämmer mig så mycket att åka iväg själv, men jag har ingen direkt att åka med som har samma mål som mig. Men när jag läser att du hittat dig själv på din resa så kan jag få lite mer mod att göra denna resa. Tack

 12. “Jonahtan Seagull discovered that boredom and fear and anger are the reasons that a gull’s life is so short,and with these gone from his thought,he lived a long life indeed.”

  följ din tanke och din ingivelse och den kommer att leda dig på en spännande resa genom livet. Om man bara vågar att släppa alla måsten och ”jag ska bara”. Tummen upp för dig Pompe, eller som någon sa ”i enkelheten uppstår inga krav och inget begär, man har det man behöver,hälsan, en mugg kaffe, en brasa på stranden, en stjärnklar kväll, det kostar inte mycket men är i det närmaste ovärderligt.

 13. Two roads diverged in a wood, and I
  I took the one less traveled by,
  And that has made all the difference.
  / Robert Frost

 14. Åh va det låter härligt! Jag låter mig dagligen inspireras av dig och enkelheten, att tänka till, alltid. Va roligt det ska bli o följa den nya bloggen också! :D

 15. Underbart!! Det klingar i min själ när jag läser om de valen du gör och att du lever! Jag kommer definitivt att följa dig på din resa!

 16. Oavsett vad du gör Annelie, så är du en ständig och aldrig sinande inspirationskälla.
  Med dina tankar, ditt mod och ditt sätt att leva. Jag njuter av det, försöker ta åt mig de delar jag kan addera till mitt liv, och tackar för att du är du och att du väljer att dela med dig av det. Ha en underbar sommar i din friggebod, vid havet, precis som du vill, just här och nu. / Robban

 17. Jätte intressant inlägg Annelie! Jag har gått i samma tankar den senaste tiden. För ca 4 månader sedan flyttade jag in i min första egna lägenhet (studenthyresrätt visserligen). Men det är en 1:a på 28 kvm och allt som veckorna går känns den bara större och större. Varför ska en ensam människa leva på en sådan jätteyta? I början jätte förväntansfull över att bo ensam för första gången (är 23), det är ju så glorifierat det där… med första egna lägenheten, men jag märkte hur jag började trivas mindre och mindre. Började leta på Blocket efter rum att hyra. Leta efter färre kvm på Gbgs studentbostäder. Började ogilla mina möbler som är mina första och som jag med stor omsorg hittat och köpt via Blocket. Den första egna lägenheten som är så glorifierad och som alla mina vänner gratulerar mig för och är avundsjuka över känns mer och mer som en börda. Kvadratmetrarna känns mer som ett fängelse än som en frihet. Men det är bekvämt! Så fruktansvärt bekvämt med eget kök och egen toalett. Men bekvämt är inte frihet, är inte glädje och det är inte att trivas… bekvämt är bara just bekvämt. Dessutom är det farligt! När tankarna om att flytta kommer, till något mindre, något billigare, något mer socialt, delat boende kommer motargumentet om bekvämlighet. Och jag tvekar. Och det blir ännu mer av en börda… det känns mer och mer som att kvadratmetrarna äger mig än tvärt om.

  Jag har bestämt mig för att säga upp lägenheten nu i alla fall! Leta efter något mindre. :) Lycka till med det enklare livet!

 18. Det är så inspirerande med människor som går en lite mer eljest väg!
  Och står för det som Du gör.
  På riktigt :-)

%d bloggare gillar detta: