Kärleken till vikt och toppattacken

Det var visst första gången någon av guiderna eller klättrarna hört en tjej vilja bära mer vikt. De fick stora ögon innan de fick tacksamma leenden.

Det är något härligt välbekant med vikten på ryggen, berget och uppförsbacken framför mig. Hade jag trott på tidigare liv, så måste jag ha varit en Sherpa i ett annat liv. För jag gillar ryggsäcken ännu bättre när den är tung och jag blir stark på hög höjd. Att ta en tung ryggsäck på mig känns liksom naturligt, tryggt, trevligt rentav.
Jag kan inte låta bli att undra om det är därför jag blev förälskad i styrkelyft för ett halvår sedan. Jag gillar verkligen stången och tyngden. Att ha en ryggsäck med 25 kg är ju som att göra knäböj med stången och två små vikter. Lätt! Så när några börjar klaga över vikten som ska bäras upp var jag inte sen att utbrista ”åh, jag vill bära mer”!

Det är också en liten del av ett experiment. Jag har svårt att äta på högre höjd och tappar muskler och styrka, så den här gången äter jag så mycket jag bara kan, och försöker hålla proteinintaget till ca 1,5-2g/kg kroppsvikt för att bibehålla muskelmassan. Plus att jag tränar utöver klättringen/vandringen för att påminna kroppen om vad som väntar efter berget. Varannan dag kör jag ett litet program med olika övningar. Om folk tror jag är galen låter jag vara osagt. Men det kan göra att jag är starkare än vanligt när jag kommit ner från bergen :-)

Men först ska vi upp. Och det börjar imorgon. Den s.k toppattacken är verkligen ingen attack. Den är en långsam strävan uppåt. Jag har aldrig ”besegrat” ett berg. Det handlar om något helt annat, för hur kan man besegra en hög av sten? Det handlat mer om att besegra sig själv och göra sitt bästa för att spara energi och utnyttja det försvinnande syret så bra som möjligt. Så, imorgon går vi upp till Camp 1 för att sova där. Dagen efter avancerar vi till Camp 2 och sover där två nätter. Dagen därpå klättrar vi till Camp 3 där vi sover litegrann och påbörjar ”toppattacken” klockan 4 på morgonen. När vi förhoppningsvis nått toppen går vi ner till Camp 3 och sover innan vi packar ner lägret och bär ner allt till baslägret. Så detta är sista dyra wi-fi innan toppen. Men twitter och satellittelefonen följer med upp! Håll tummarna för oss och för bra väder!

Nedan är jag i en favoritplats:

Och ”goblin squats” med sten under ett träningspass :)

2 kommentarer på “Kärleken till vikt och toppattacken

  1. Vad roligt att ni kom upp!! & att allt gick bra. Det låter och ser fantastiskt ut :) Jag är i ett grått Göteborg. Hinner du hem t jul? Stor kram från AC

  2. Håller tummarna för att ni får fint väder och att proteinerna gör dig ännu starkare :)

%d bloggare gillar detta: