Äventyr, berg och foton från Nepal.

Fotstegen är lätta, nästan förvånade. Som om fötterna förväntade sig mer motstånd, eller ojämnare mark, som de är vana vid. För vi vande oss snabbt vid att vandra varje dag i tunn luft. Men jag vänjer sig inte vid kontrasterna efteråt. De är skarpa, lite obekväma och skaver i upplevelsen. Den friska, klara luften i bergen gav efter för den torra, smutsiga luften i Kathmandu. Kroppen var förvirrad. Avgaserna rev i lungorna. Sedan satt vi still på flygplan. Minnena från vandringen flög omkring i luftrummet och blandades sedan med den ”vanliga” världen hemma. Blöta löv, grå himmel, folktom tystnad.

Jag minns hur vi satt i ett te-hus och drack ingefärste med mycket socker. Vi hade just besökt Everest basecamp och kommit tillbaks i skymningen. Runtomkring oss pågick middag i andra grupper, men vi satt tysta med våra tekoppar i frusna händer. Blickarna var glansiga och riktade inåt. Upplevelserna satt kvar i ansiktsuttrycken. Jag påmindes om en scen från sagan om ringen, det sista avsnittet, där hobbitarna sitter och dricker öl efter sitt stora äventyr. Allt omkring dem ser likadant ut som när de reste, men allt de har varit med om förändrade dem på insidan. Så är äventyr. Så är expeditionsresor.

Att sammanfatta vandringen genom Khumbudalen i några rader vore ovärdigt. Det är en stor upplevelse. Så den får bli till största delen i foton, och sen en liten film. Kortfattat kan man bl a säga att vi hade tur med vädret. Innan och efter vi var där var regn, snö och kyla.
Personligen kan jag bara konstatera att jag har ett av världens bästa jobb som guide och ledare. Jag hade en underbar grupp med många intressanta personligheter och styrkor som imponerade. Vi hade fantastiskt stöd av Sherpas från Rolwaling excursion, där otroliga Chhiring Dorje Sherpa gjorde hela resan värd. Att få vara med honom igen, höra hans skratt, och dessutom se mount Everest igen, med honom, var bortom överväldigande. Han är en av mina största förebilder och bästa vänner. Vi kommer klättra mer tillsammans i framtiden. Vi kommer göra om den här resan igen, på flera sätt.

Det kommer också bli en fotobok från resan som man kan se via expeditionsresor. Men än så länge erbjuder jag bara mina bästa naturbilder (mest berg):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 kommentarer på “Äventyr, berg och foton från Nepal.

  1. Tack för tipsen ska verkligen tänka på dem =)
    Kan man betala resan i omgångar?

  2. Hej Denise! Vad kul att höra. Det är verkligen fantastiskt vackert där, och en stor upplevelse! Jag använder Olympus OM-D och hade med mig en normalzoom och en vidvinkel + ett gorillastativ (med rörliga ben, går att sätta runt träd och på ojämnt underlag :-)
    Vad gäller träning så är det viktigt att ha en bra grundstyrka, så grundstryketräning med tunga lyft, press och böj är bra att börja med, och sedan lägga till vandring upp och ner i backar med ryggsäck och att öva på att gå i ojämn och stenig terräng. Innan man åker ska man orka vandra i 6-7 timmar på en dag (inkl pauser :-) Lycka till och hoppas du vill följa med!

  3. Hej Annelie! Blir så Inspirerad av denna resa och så sugen på att åka med nästa gång. Jag bara älskar dem vitklädda bergen. Känner några som var med i gruppen denna gång.=) Undrar vilken kamera du använder och om du har med olika objektiv och något stativ? Undrar även om du kan tips om bästa träningen för att förbereda sig på detta äventyr.
    /Hälsningar Denise

%d bloggare gillar detta: