Måndagsinspiration: Varför begränsa sig till att inte vara bäst?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Imorse vaknade jag klockan 3.20.  Varför begränsa sig till att ligga kvar i sängen om man inte kan sova? Det blev yoga och ett blogginlägg istället. Frågan ovan har alltid funnits där. Jag har skrivit om det förut, om att ha bekvämlighet som begränsning och fiende. Jag tror inte på att bli alltför bekväm, för då avstannar utvecklingen. Kan du däremot bli bekväm i att vara obekväm, då kan du komma långt/högt/djupt.

Det finns en massa vanor och idéer som vi av någon anledning tagit fasta på, som lurat sig in i våra hjärnor och hävdar att de är fakta. Jag tror att dessa ”fakta” begränsar oss. Det kan vara saker som skrivs i Aftonbladet, på internet, eller saker som vi intalar oss i våra egna huvuden. ”Jag är inte en sådan som kan…..”, eller ”Jag är inte bra på……”. Tyvärr tycker de flesta av oss om att ha rätt i detta. Inom idrottspsykologin kallar man det för självuppfyllande profetior.

Jag hörde ett kort samtal igår mellan två personer. Den ena personen hatar verkligen att springa, det är ju så tråkigt. Den andra håller med och lägger till att hon är dessutom inte byggd för att springa. (Herregud, vad är vi människor byggda för? Att sitta framför datorn?) Om dessa personer ger sig ut på ett första löppass kommer de troligen, kanske omedvetet, styras av sina begränsningar ovan och glatt få bekräftat att det verkligen var tråkigt att springa, och dessutom obekvämt och inget för dem. Det är en själv- uppfyllande profetia. De fick rätt. Grattis.

Eller varför begränsa sig till att tro att det blir som ovan. Kanske är just nästa träningspass passet då allting släpper!

När jag upptäckte fridykning för första gången och tyckte det var vansinnigt kul så bestämde jag mig för att jag ville bli bäst. Vad hade hänt om jag begränsat mig till att vilja bli tredje bäst? eller varför inte tionde bäst, det kanske räcker? Hade jag då begränsat min träning till att bara bli halvbra hade jag aldrig fått reda på hur bra jag kunde bli. Kroppen är fantastisk. Den kan åstadkomma och klara av mirakel, om vi undviker att låta hjärnan begränsa oss.

Jag tror mycket bottnar i att vara nyfiken. Vad klarar jag av? Vad kan jag åstadkomma under min korta levnadstid? För du ingen aning om vad som händer om du provar, utan att begränsa dig.

Varför begränsa sig till kroppsliga prestationer? Tänk vad hjärnan kan åstadkomma utan påhittade regler.

Jag undrar om någon tänker eller kommenterar ”men alla kan ju inte vara bäst, hur skulle det se ut”?
Titeln har meningen att provocera, om man begränsar sig till att tro det.(Jag skulle också kunna döpt den till ”fuck bortförklaringar”, men valde att inte svära i titeln) Vad texten egentligen handlar om är att utvecklas. Och det tror jag man gör genom att utmana sig själv, och genom att undvika att begränsa sig. Det behöver inte finnas någon tävlan, någon elitism i att vara det bästa man kan vara i det man gör och är.

Älskar den här filmen om att höja sin ambition, med nyfikenhet:

9 kommentarer på “Måndagsinspiration: Varför begränsa sig till att inte vara bäst?

 1. Tack Marek! Fin komplimang från en mästerskribent som du själv ;-)

  Grymt intressant inlägg. Jag ska genast fortsätta med texten ”muscle fatigue”!

 2. Hello. Intressant iakttagelse. Jag själv har ”problem” med landet lagom. Jag tror alla skulle må bättre av om vi var som landet i väst. Har jobbat i Mexiko och tänkesättet där gillar jag, funderar ibland på varför jag flyttade hem…..

 3. Kul att hitta till din blogg, Daniel! Mycket bra och inspirerande. Blir ett nöje att fortsätta följa dig!

  Jag håller fullständigt med om att det är märkligt att dessa ”rykten” lever kvar. Kanske är det för att vi någonstans vill göra det enklare för oss själva? Är det bekvämligheten som tar över? Jag har läst hur alla valmöjligheter gör oss mindre lyckliga. Att det skulle göra att vi alltid kommer undra om vi kunde gjort något bättre val, och då kanske det är mer behagligt att välja ”karriär eller familj”, ”pengar eller lycka”. Jag vet inte.
  Eller så handlar det, som en av punkterna i ditt blogginlägg, om att vi tänker för mycket. Är det då mestadels tankar av rädsla för förändring så kommer vi inte utvecklas.

  vad vi ska göra för att ta kål på fördomarna? Leva som vi lär! heja dig!

 4. Kul! Jag skrev om ett närliggande ämne häromdagen, nämligen hur du ska komma upp på morgonen. Det verkar som att de flesta runt omkring oss har problem med detta. Oftast är det våra tankar som begränsar oss mest.
  Här finns inlägget: http://www.danielskold.se/hur-blir-jag-mer-morgonpigg

  Jag har kommit till en punkt i livet där jag börjat fundera på varför människor nöjer sig med att bli näst bäst, eller som är vanligast, inte ens i närheten av prispallen. Det måste ha att göra med socialt nedärvda mönster som vi matas med redan som barn. ”Karriär eller familj”, ”Pengar eller lycka”, ”Tid eller vältränad” osv.. Vi får tidigt lära oss att vi måste offra någonting viktigt för att kunna uppnå maximal framgång inom ett ämne. Det är ju inte sant, ändå hör vi det om och om igen. Du kan ju trots allt ha massor med pengar, en bra karriär, vara lycklig, ha en frisk och stark kropp och ha en sund familj.

  Vad ska vi göra för att ta kål på alla sådana här fördomar?

 5. Tack Karin!!! Ja, det är så många regler som är påhittade av andra som kanske inte alls passar oss. Det är faktiskt riktigt skönt de här tidiga morgontimmarna helt själv och tyst, även om det mest beror på jetlag :-) så trivs jag bra med det. Försöker att inte bli stressad av att kroppen kanske inte får den återhämtning den behöver, men då tar jag en powernap till lunch! Gör en fin måndag!

 6. Jaaaaa!! Tack Precis det jag behövde fylla på med idag:) Jag hörde dessutom igår att det är kanske någon mening att vi vaknar mellan 0300 och 0500 den så kallade vargtimmer. Då står vis oss själva som närmast och det är då vi kan uträtta stordåd istället för att vara helt förtvivlade att vi inte kan sova. Jag håller såå med och jag vill Bryta alla invanda ”regler” för det är först då jag kan se hur jag reagerar och vad som fungerar just för mig …..för jag vill verkligen bli bäst !!! satsa fullt ut även om jag är 46 år …..Tänker att o jag har förmånen att leva tills jag är 86 som min pappa är så har jag 40 år att ha kul och GÖRA och bli Bäst!! :)) Tack igen Annelie för inspirationen!

%d bloggare gillar detta: