OM HUR MAN BLIR MODIGARE

Jag tror att ord är viktiga. Ord innehåller mycket kraft. Våra hjärnor lägger stort värde vid vilka ord som används. Därför börjar jag med ord. Jag gillar nämligen ordval. De kan säga mycket om vad som ligger bakom.

Häromdagen fick jag ett mail med en till synes enkel fråga: ”hur finner jag mod att göra det jag drömmer om?”. Det var en vacker fråga som kanske fler funderar på – så här kommer mitt svar. Vi börjar från början. Att finna mod.

Jag tror inte man kan finna mod. Det är inget som går att leta upp, köpa eller tigga sig till. Jag tror att man kan träna sig till mod. Jag tror på träning. Det är ingen hemlighet att jag älskar att träna. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Jag vet att ju mer man gör något/ju mer man tränar – ju bättre blir man på det. Alltså kan det vara bra att fundera på vad man tränar på, både medvetet och omedvetet. Om du hela tiden undviker att göra saker du är lite rädd för kommer du aldrig bli modig. Du kan träna på att vara modig. Men det går inte att bli modig om du väljer att befinna dig inom din comfortzone.

En gång lekte jag med en fantastisk 8-årig tjej på en fest. Vi bestämde oss för att göra en uppvisning på festen och kom fram till att vi skulle sjunga blinka lilla stjärna. Jag är inte bra på att sjunga och säger till Angela att jag tycker det är lite läskigt. Hon svarar att man måste göra läskiga saker för att bli modig som pippi långstrump.
För att bli modig involverar nämligen rädsla. Det är så man tränar sitt mod – genom att göra saker man är rädd för. Det handlar om att vara rädd – men att göra det ändå. Jag tror att mod är mer baserat på vad man gör, inte hur man känner.

Det här kan bli en lång blogg. Så jag delar upp den i 3 delar. Detta är del 1. Del 2 kommer handla om att hantera rädlsan för att misslyckas.

aaa-annelie-pompe-nk12426 as Smart Object-1 Fotograf: fantastiska Nanna Kreutzmann.

3 kommentarer på “OM HUR MAN BLIR MODIGARE

  1. Pingback: Bortom rädslan finns friheten | Annelie Pompe blogg

  2. Den värsta rädslan är när man är rädd att någon annan skall bli rädd !
    Hur skall man träna bort det ?

  3. Det är så sant – man måste göra obekväma saker för att lära sig. Själv har jag precis börjat en ny tjänst – inom ett område som jag inte har någon direkt erfarenhet. Det var riktigt läskigt – men nu tre veckor senare är det mycket bättre. Har dock så många problem framför mig … ;-)

    Kanske kan ni som läser bloggen kort skriva om hur du varit modig och gått utanför din sfär av bekvämlighet. Det kan vara i stort och smått. Kanske har ni blivit inspirerade av Annelie och gjort något som tagit utanför er vardagskomfort?

%d bloggare gillar detta: