Hur man blir viljestark

När jag börjar skriva texten undrar jag om det är vissa frågor som man inte ska svara på. Kanske är svaret ömtåligt. Kanske, om man börjar rota för mycket så går det sönder. Kanske är det bara svårt att förklara.

Jag fick frågan över mail för någon vecka sedan. ”Hur har du blivit så viljestark?”

Jag har pluggat idrottspsykologi i halva mitt liv och inte stött på ett träningsprogram för viljestyrka än. Jag tror viljestyrka har sina rötter i självkontroll. Kan man kontrollera sig själv till att göra något – då är väl det att vilja? Hur får man då den viljan att bli stark?

Det borde vara enkelt. Man blir ju stark av att träna. Alltså borde man träna sin viljestyrka. Ju fler gånger man bestämmer sig för att göra något och sedan faktiskt gör det – ju starkare blir man. Tänk dig t ex att bestämma dig för att sluta äta produkter med vitt socker – och sedan verkligen hålla det. Tänk dig att köpa en godisbit du är väldigt sugen på, men utan att äta upp den. En del av viljestyrka kanske handlar om att bevisa för sig själv att man har den.

I grunden tror jag viljestyrka handlar om förmågan att styra sina tankar. När tankarna börjar gå åt det svaga hållet och försöker ”snacka ner” dig, så är det dags att fokusera om. Helt enkelt bryta den negativa tankebanan och tänka på något helt annat. Då kan det vara bra att ha en plan för vad detta ”annat” ska vara för något. Att helt enkelt, när man inser att det börjar gå utför – tvinga sig själv att börja tänka på något förutbestämt.

Jag hittade boken ”the willpower instinct” som går på djupet av viljestyrka. Författaren menar att man bör hushålla med sin viljestyrka. Den blir svagare om man är stressad, sover för lite eller äter dåligt. Fysisk träning gör oss också mer viljestarka och jämna i humöret. Man har samma viljestyrka för alla aktiviteter. Tränar man upp sin viljestyrka för t ex fysisk träning kommer man även vara viljestark i hur man sköter sin kosthållning, eller sitt arbete.Det bästa sättet att bli viljestark, enligt boken, är att meditera. Meditation bygger på neuroner som gör att vi har lättare att fokusera, samt att blodflödet ökar till den prefrontala kortexen.

Kanske handlar viljestyrka inte så mycket om att tänka, utan mer om fokus. Kanske handlar det bara om att göra. Utan att tänka. Men hur gör man isåfall för att inte tänka för mycket? Det blir säkert en annan bloggtext.

annelie- pompe-nk11374 as Smart Object-1
Photo by: Nanna Kreutzmann

3 kommentarer på “Hur man blir viljestark

  1. Pingback: Att göra nya (bra) saker med sin kropp | Annelie Pompe blogg

  2. Annelie…TACK :) Massa mumsig läsning idag :) Hoppas corpo nått fram?

  3. Det var mycket intressanta tankar i detta blogginlägg! Jag fick mycket inspiration till att göra fler övningar för att träna upp min viljestyrka:) Tack för du delar med dig av alla bra tips!

%d bloggare gillar detta: