Insikter framför godishyllan – att bli lite bättre varje dag, med inspiration från Toyota och en modig man

Det var trädet jag påmindes om, där framför godishyllan. Hela boken var väldigt intressant, men i slutet beskrevs ett träd som fastnade i mitt huvud. Det var inte vilket träd som helst, det var så Toyota såg sitt företag för 70 år sedan – som ett nyplanterat litet träd. De medgav att de inte visste så mycket om hur man skulle sköta träd och började med frågan ”vad är ett vackert träd för oss”? Svaren blev värderingar för företaget. Vilken grej!

Sedan kom min favorit-del. När trädet/företaget växte försökte Toyota sköta det genom att leva efter sina värderingar. För att fortsätta med det ställde de varje dag frågor som ”vad har vi fattat för beslut idag som gjort trädet vackrare”? Det var här jag fastnade. På ett bra sätt. För frågan dök upp då och då i mitt vardagsliv. Som t ex när jag (inte helt ovanligt) blev sugen på choklad. Jag var i förberedelserna och träningen inför världsrekordet i fridykning och jag minns att jag stod framför godishyllan i matbutiken, sträckte mig efter en chokladkaka och hörde frågan i huvudet ”kommer den göra ditt träd vackrare?”. Svaret var direkt. ”Nej” och jag skakade leende på huvudet åt godishyllan. Rätt fråga kan göra att man tar rätt beslut. Sedan är det bara att fortsätta fråga framåt och bakåt. Utvärdera dagens beslut och hur de påverkade trädet, och vad du kan göra imorgon för att trädet ska bli vackrare. Så kan man bli ”bättre” varje dag. Så kan man fridyka djupare varje dag.

Jag har tidigare skrivit om frågan varför man gör saker man inte mår bra av, och kanske kan det här vara en början – att ställa sig frågan hur ditt träd kommer må av det du har framför dig. Vad är dina värderingar? Vad kan du göra för att trädet ska bli vackrare imorgon?

Jag blev såklart mer nyfiken på Toyota och hittade mer här. Fastnar igen för några av mina egna värdeord: Respekt. Tacksamhet.

Boken jag berättar om heter ”det här är Lean”. Jag hade lyckan att få den av en av bokens författare, Niklas Modig, som dessutom är en fantastiskt inspirerande människa och en av mina idoler. Det är en otroligt bra bok (visas på Bokus topplista över ledarskap och ekonomi sedan länge), och den funkar för så mycket mer än organisationer och företag. Niklas har genomfört ett projekt där elever fick tillämpa Lean på sina liv. Här kan man läsa mer om det. Det handlar om att se saker som de är, och inse hur vanor och rutiner påverkar livet.

Men Lean funkar i fridykning och elitdidrott också. Så även mitt i träningen inför världsrekordförsöket (om en knapp vecka nu!). Jag ifrågasätter många av dagens aktiviteter. Ökar de mina chanser att ta ett världsrekord eller inte? Jag försöker vara närvarande i varje process. I det här är det ibland väldigt bra att ha en coach som kan se utifrån vad som är rätt. Idag blev ytterligare en vilodag, till exempel. Jag behöver en coach som håller mig tillbaks. Men imorgon ska jag fridyka djupt igen. Jag längtar.

lowres_1

9 kommentarer på “Insikter framför godishyllan – att bli lite bättre varje dag, med inspiration från Toyota och en modig man

 1. Pingback: DAGENS OUTFIT, UTAN SMINK OCH KLACKSKOR. KROPPEN ÄR DET ENDA DU ÄGER. | Annelie Pompe blogg

 2. Jag vaknade 05:30 och kikade ut på några stora lummiga träd utanför mitt fönster. Vinden gungad lövverket sakta och solen som inte hunnit så högt på himmelen lyste upp trädkronan bakifrån och skapade en fantastisk effekt. Trädet fullkomligen glittrade i guld och grönt…så vackert.
  Önskar dig en bra dag.

 3. Du inspirerar så oerhört mycket till det som är viktigt i livet. Det som är viktigt i livet. Att uppleva, att känna, att tänka efter, att vara genuint lycklig. Det är det enda viktiga här i livet. Dina bilder får mig att längta och drömma om de stora bergen, om himalaya om att våga prova dyka, att meditera att yoga.
  Fantastiskt. Tack.

 4. Vackert Carina!! Ja, jag tror att det är samma känsla man kan hitta på flera ställen i naturen och inom sig själv :)

 5. Det var en ljummen kväll igår när jag tog en promenad i skogen, solen sänkte sig sakta ner och färgade himmelen rosa. Jag kom fram till en park och satte mig på en bänk och upplevde då en stark närvarokänsla av några få ljud som bröt tystnaden. Jag kunde koncentrera mig på ljuden och ta in dem göra dem till mina, det bildade en bro mellan mig och min omgivning.
  -Hur kan en så liten obetydlig sak som en promenad skapa så mycket positiv kraft?

  Så tänker jag att det kanske är så för dig när du dyker djupt. Du möts av lugnet, tomheten och den totala tystnaden där nere långt ner under ytan när havet möter dig, känslan av att vara närvarande.

 6. Bra slogan! Och helt rätt kundtänk i samma slogan :)
  Hrmm, jag jobbar fortfarande på det där med körkort. Det finns ju så mycket annat kul att göra så jag har inte prioriterat det. Kanske i sommar! Då ska jag lära mig köra surfbuss (gammal vw-buss :-)

 7. Fina Annelie! Jag tillämpar precis samma metod men med lite annan vinkling på frågorna. Avstod tex godis idag precis av samma anledning! Och jag är helt övertygad om att allt börjar med en själv. Att vi ska hitta och sen komma ihåg att ställa de frågor som för oss i ”rätt” riktning (utifrån våra värderingar). Som stöd behöver jag ibland andra liktänkande människor, annars är det lätt att tappa bort sig. Men idag, idag fungerade det av sig själv för mig. ”Är detta VERKLIGEN bra för min utveckling, frågade jag vid glassdisken”. Ibland är det så SVÅRT att avstå. Men det är SÅ värt det! Hejja oss! <3

 8. You asked for it, you got it, Toyota. En slogan man minns. Jag har kört Toyota i 15 år nästan felfritt så nånting rätt måste dom göra. Vad bra om man tänkte så där varje dag, ska försöka med det. Anneli, har du körkort och bil? Vad kör du för nåt isåfall;-)

%d bloggare gillar detta: