Att ha bekvämlighet som begränsning och fiende

”Bekvämlighet” är nästan en svordom i min värld. Jag kan känna ordet som ett fysiskt obehag i kroppen. Som om det vore ett fängelse, skapat av lathet. Och feghet. Jag ogillar bekvämlighet för den sällan leder någon vart. Det leder inte till utveckling eller nya äventyr.  Att söka efter bekvämlighet i sinnet är att sluta leta, sluta vara nyfiken, sluta utvecklas. Det är att sluta ögonen och blunda för det man inte vill se, för det som är jobbigt.

Kanske handlar det i grunden om rädsla. Kanske är bekvämlighet en av våra största begränsande faktorer idag. Vi undviker det som är obekvämt så långt som möjligt. Vid första tecken på obehag och besvär vänder vi oftast på klacken och springer åt motsatta hållet, både mentalt och fysiskt.

Kan du däremot vänja dig vid det lite obekväma kan du utföra nya träningspass, äta nyttigare, stå på scen och tala, lära dig ett nytt språk, byta jobb, få nya vänner, meditera eller utföra jobbiga arbetsuppgifter. Och det är bara början.

Vad det handlar om är att utmana sig själv och sina begränsande övertygelser. Det kan man såklart göra aktivt genom att lyssna på sina tankar. Men ibland behöver man påminnas utifrån. Häromdagen blev jag påmind. Min föreläsningsguru lyssnar tydligen inte bara på mina föreläsningar, utan på annat jag hasplar ur mig också. Vi pratade om passion, som jag tycker är viktigt. Men jag har en övertygelse om att jag bara kan ha 100% passion för fridykning ELLER klättring – en aktivitet i taget. Då undrade han varför. Varför begränsar jag mig till det? Mina tankar slog bakut och letade försvar, innan de långsamt insåg nederlaget, och sedan storheten i passion. Det finns inga regler, ingen vetenskap, inget facit som man behöver följa. Jag bestämmer ju själv hur jag vill begränsa mig. Men jag måste erkänna att jag blivit bekväm i att jag inte märkt eller letat efter den begränsningen.

Att begränsa sig är bara bekvämlighet. Det är utanför det bekväma som äventyret börjar.
Men det finns såklart flera nyanser av bekvämlighet. Kan man vara bekväm i sig själv, även om man är i en obekväm situation – då har man kommit långt! Om du kan lära dig att vara bekväm i det obekväma, då kan du uppnå nästan vad som helst. Varför ”nästan”? Det är bara en bekvämlighe

snöskorNej, det är inte så bekvämt att springa i en uppförsbacke med snöskor och ryggsäck – men man blir både fysiskt och mentalt stark.
Imorgon bär det av till Kilimanjaro. Två härligt obekväma och äventyrliga turer :-)

En kommentar på “Att ha bekvämlighet som begränsning och fiende

  1. Önskar dig en trevlig resa, hoppas kunna följa med någon gång. Med rätt utrustning, förberedelse och mentala inställning blir det som kan tyckas obekvämt och jobbigt, en väldigt rolig och positiv upplevelse som man gärna gör fler gånger. :)

%d bloggare gillar detta: