Respekt för liv

I morgonens tidning snubblade jag över ett ord. Det bet sig fast i näthinnan och har redan dykt upp flera gånger under dagen.

Köttproduktion

Att ordet fastade skulle kunna ha att göra med att jag är vegetarian sedan åtta år tillbaka. Men jag tror det handlar om något större än så. Ordet antyder att man hoppat över det faktum att man pratar om ett liv, ett djur med en vilja att leva, men reducerar det till att bara se en hamburgare framför sig. Man kan väl för sjutton inte producera kött? Man producerar datorer och kläder med mänsklig kraft eller maskinell kraft, men kött? Det är att nedvärdera det häftigaste som finns – liv.

En av många saker som drog mig till buddhismen är filosofin och respekten för allt levande. Köttskatt eller inte  – respektera det som lever och vill leva. Låt allt levande ha ett värdigt liv så kommer alla och även miljön må bättre.

2 kommentarer på “Respekt för liv

  1. Jag håller med dig, och jag tror det kan räknas in i ”ett värdigt liv” att inte vara oönskad till världen.

  2. Jag håller med dig i stort men vi är inne och på samma spår som människor som vill inskränka den fria aborten. Det är något iallafall jag inte vill bli av med.

%d bloggare gillar detta: