Hur man uppdaterar livet på tio dagars tystnad

Vi sitter 9 stycken på rad, i 11 rader. Vi sitter på sanden, under skydd av ett plåttak stött av betongpelare. Alla är tysta. Alla blundar. Inuti var och ens huvud pågår en kamp som bara kan utkämpas själv.

Några kommer inte klara det. Tio dagar i tystnad. Meditation. Vi sover på betongsängar med träkuddar, nära naturen. Går upp klockan 4 varje morgon. Mediterar. Yoga i en och en halv timme. Omgivna av vild djungel. Meditation.  Andas. Två enkla mål mat om dagen. Följer andetagen. Tystnad. Slutna ögon. Andas. Inga böcker att läsa. Ingen musik. Andas. Man får inte skriva. Bara följ andetagen. Allt går långsamt. Mindfulness. Meditation.

Det här är min sjunde gång. Jag har försökt skrivit om det några gånger förut.
Här: http://deepeverest.se/2011/10/29/ett-inre-aventyr/  
här: http://deepeverest.se/2011/11/12/bakom-slutna-ogon/
och här: http://deepeverest.se/2011/07/15/ett-annat-aventyr/

Men varje gång känns det till en början lika svårt att förklara. Att sätta ord på upplevelser som så få har upplevt, som är så annorlunda mot allting annat.

Jag älskar tystnad.

Den här gången var speciell. Det händer så mycket under de tio dagarna. På så många olika nivåer. När jag kommer ut kan jag förnimma mitt blodomlopp. Jo, jag kan känna det i hela kroppen. Kroppsmedvetenheten har ökat. Medvetenheten överhuvudtaget. Efteråt blir det om än mer uppenbart att allt har förändrats, igen. Jag lever mer. Fast jag gör samma saker som förut så känns de nya, mer, verkligare. Som livet 3.0. En uppdatering som tar 10 dagar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under en morgon (klockan 04:30) gavs en föreläsning. Här är ett utdrag:

You should examine yourself and ask how many times you have tried to connect with your heart and what’s inside your mind, fully and truly. How often have you turned away, because you feared you might discover something terrible about yourself? How often have you been willing to look at your face in the mirror, without being embarrassed? How many times have you tried to shield yourself by reading the newspaper, watching television, or just spacing out in front of the laptop? That is the sixtyfour-thousand-dollar question: how much have you connected with yourself at all in your whole life?

Det spelar ingen roll hur många klokböcker du läser eller lyssnar på, det är när du gör något, upplever något totalt som du lär dig på riktigt.  De här tio dagarna kräver mod.

3 kommentarer på “Hur man uppdaterar livet på tio dagars tystnad

 1. hej!
  var på din föresläsning på IVA i Stockholm igår och blev grymt motiverad att göra en förändring. :)
  vad heter stället där du åker på retreat och hur har du kommit i kontakt med detta ställe? finns det någon som kan hjälpa till att boka en sådan här resa.

  ha en fantastisk helg!

  Mvh
  Elinor

 2. Welcome back, Annelie! Det är nyttigt att bryta vardagslunken. Inte lika ”extremt” som du gjort under tio dagar men en variant upplever jag i min stuga i Skåne just nu. Här är mycket tystnad. Ibland växlar jag några ord med Gunnar som är min granne, men annars är jag själv. Blodomloppet känns. Ska göra ett litet break på onsdag och köra upp till Stockholm, men jag är tillbaka på lördag. Då har jag två veckor kvar. Och den 26 januari så är det kick-off för Simba Run&Climb och då invigs Gym Everest!!!!
  Alla är välkomna!
  Det blir en lekfull tillställning med Simba vid rodret;-)

  Simba Marley

%d bloggare gillar detta: