Hur man lyckas med disciplin och flexibilitet

Jo, jag har disciplin. Jag tror att det är en av orsakerna till att jag lyckats. Med berg. Träningspass. Föreläsningar. Som egen företagare. Med Djupdyk. Yogapass.  Många verkar tro att disciplin handlar om att vara hård mot sig själv. Att genomföra jobbiga saker. Men isåfall, om disciplin är bara det – då tror jag mer på flexibilitet. Jag tror att det viktigaste om man vill lyckas är att lyssna på kroppen, och på hjärtat/magen (var än i den regionen det känns mest). Flexibilitet för mig är att kunna omvärdera sin plan utifrån vart man är, hur man mår och hur läget är just då. Jag tror att det är då man lär sig mest, och lyckas mer.

En person med för mycket disciplin kanske bara kör på, som en robot. Genomför träningspass och förändringar med en järnhand och en järnvilja. Men vad händer längs vägen av järn? Man missar en massa saker. Framförallt tror jag man missar att lyssna och känna. Jag tror att kroppen är så mycket visare och klokare än vi vet om. Jag tror att många idag inte känner sin kropp, inte vet vad den behöver. Kanske beror det på stress snarare än disciplin, men om man är mer flexibel behöver man inte vara stressad.

Flexibilitet är en slags öppenhet. En vilja och möjlighet att ändra och förändra lite här och där. Som i träningsprogram till exempel. Imorse när jag vaknade så ville jag verkligen inte åka till simhallen. Hela kroppen sa emot bara vid tanken på att hoppa i kallt, illaluktande klorvatten. Det är just där, i det ögonblicket, man måste han självkännedom nog att veta om kroppen känner så för att den är lite trött och behöver vila, eller om det känns så för att man är lat. Jag känner min kropp så väl att jag vet att den i de flesta fall inte behöver mer träning, för jag har tränat nog. Alltså planerar jag snabbt om mitt träningsprogram. Skjuter fram simningen en dag, tränar lite yoga och kör ett lätt löppass ikväll istället.

Jag får ofta reaktionen ”det där du gör skulle jag aldrig kunna göra”. Det beror helt på. Ingen skulle kunna göra det om en dag eller om en vecka. Men med lite tid går nästan allt att genomföra. Från där du är just nu skulle du inte kunna fridyka till 130 meter om en månad. Men ge det 3-5 års bra träning så kan du slå mig i fridykning. Jag tror många drömmar går i kras för att man jämför sig med andras nuvarande position, eller t o m med sin egen position för flera år sedan. Egentligen handlar det bara om att starta från där man står just nu, utan att titta bakåt eller på andra. Utvärdera din utgångspunkt just idag – för det är bara därifrån du kan starta. Det handlar också om flexibilitet, inte disciplin.

Vart du än går är du där
Jon Kabat Zinn

Några bilder från gårdagens höstiga fridykning i 12 grader jättekallt vatten. Det tog nästan bara disciplin för att hoppa ner i vattnet. Men pPå måndag bär det iväg till Egypten igen. Då ska jag berätta vad jag ska göra där.


En kommentar på “Hur man lyckas med disciplin och flexibilitet

  1. Tack för inspirerande inlägg. Mvh Johanna :-)

%d bloggare gillar detta: