Från flip flops till raggsockor till tystnad

Jag är en kontrastnörd. Jag kan gå igång på förändringar i det mesta; temperatur, omgivning, aktivitet, kläder, livsstil. Så de här tre dagarna i följd tar nästan priset. Inom 72 timmar kommer jag ha varit i 35 graders hetta vid röda havet, iklädd så lite kläder som möjligt och flip flops, till några kalla timmar i baslägret/lägenheten iklädd raggsockor, till att föreläsa för 350 pers i ett konserthus, och nu är jag på väg ut på landet där jag ska vara på ett tystnadsretreat resten av fredagen och helgen.

Det kan tyckas vara ett ovanligt sätt att tillbringa en helg, men jag tror verkligen på tystnad. Ni som har hängt med på bloggen vet att jag varit på flera mycket längre tystnadsretreat – och att det händer viktiga saker där. I tystnaden. Man hör mer, ser mer och förstår mer när man är tyst.

Att vara tyst är det lättaste på de här retreaten.

Ordet retreat är bra. Det betyder ”att dra sig tillbaka – från något”. Vad vi kommer göra i helgen är en minivariant av vad som vanligtvis kallas för vipassana. Vipasanna betyder översatt ”att se saker som de verkligen är”.  Det gör man genom att vara tyst, blunda och se inåt. Man fokuserar på att följa andetaget för att träna upp sin koncentrationsförmåga. Efter ett antal dagar brukar de vilda tankarna lugna ner sig och man ser klarare vad man gör och vem man är, utan vardagens eller civilisationens filter.

Jag återkommer på måndag. Ha en härlig helg!

6 kommentarer på “Från flip flops till raggsockor till tystnad

 1. Lidingö Ultra lockar. Det vanliga Lidingöloppet är ingen riktig utmaning efter 18 gånger. Men jag tar nog bägge nästa år. Strax efter mig i mål kom en av de tre som sprungit alla Lidingölopp sedan 1965. Starkt.

  Vi ses på Teaterskeppet i kväll, Annelie.

  Simba M

 2. Härligt Simba! Ja, det hade man nog mått bra av ett tag – och sedan kanske man är redo för något nytt? ;-)
  Du kan nå vart du vill Simba!!

 3. Simba: Jag såg dig inte i Aborrbacken, inte heller i Karins dito. Tog mig i mål på 3:41. Lyckoruset lät vänta på sig, stod o hulkade i 5 minuter efter jag kommit i mål. Men allt som allt en häftig upplevelse. Lidingö Ultra nästa.

 4. Det blev en underbar resa på Lidingö i lördags. 2 timmar och 49 minuter i härlig terräng och många glada tillrop. När man kommer i mål efter en sån bedrift känner man ett enormt lyckorus som sitter i ett bra tag. Egentligen skulle man springa ett Lidingölopp i månaden och spä på med lite tystnad. Då hade man mått bra. Tyvärr är det svårt att nå dit, eller ..?

  Simba Marley

 5. Mina kontraster i helgen är en konsert på Berns med Calexico och 30 km löpning i tystnad på Lidingö. Jag kommer att vara tyst hela vägen från start till mål men i mål kommer jag att ge ett segervrål.

  Trevlig helg. Simba Marley

%d bloggare gillar detta: