Att vara fri på riktigt*

Frihet är min näst största drivkraft i livet. Det är därför jag är egenföretagare. Det är därför jag bestiger berg, dyker jättedjupt och älskar naturen. Eftersom frihet känns så viktigt så har jag såklart ägnat en hel del tankearbete åt innebörden, och kommit fram till att en av de viktigaste komponenterna handlar om att inte begränsa sig.

För det finns nämligen löljigt många sätt att begränsa sig. Man kan säga ”jag är inte en sådan som är spontan”,  ”jag har ingen disciplin” eller ”jag ogillar verkligen att träna på gym” och därmed har man bergänsat sin värld till att inte utforska ovan ej nämna aktiviteter. Världen blir mindre då. Men begränsandet är större än så. För det gör att den personliga utvecklingen stannar av. Man bestämmer sig för vem man är, och så är det tryggt och bra med det.

Men det kan inte vara bra. Det är fegt. Det kittlar inte längs ryggraden. Det är inte särskilt levande. Därför tror jag på att utmana. På att göra nya saker, gärna oväntade och överraskande! För det är så man lär känna sig själv och utveckla sin nyfikenhet och känsla, sitt liv, sin frihet. Om man bara gör samma saker så reagerar man på samma sätt. Men testa och göra något nytt och betrakta din reaktion – spännande!

Det behöver inte vara stora saker. Det kan handla om att ta en ny väg till jobbet. Att gå ut och gå utan mål. Att börja prata med en okänd människa eller testa en ny träningsform. Det handlar om att utmana sin yttre aktivitetstrygghet. För den tryggheten är lite som ett fängelse. Inre trygghet däremot. Är en annan historia.

Mitt i att utmana min höjdrädsla!

*Att vara fri på riktigt har en extremt djup innebörd, och något som jag hittat bäst svar på i Buddhismen :-) Det blir ett annat blogginlägg.

4 kommentarer på “Att vara fri på riktigt*

  1. Jag håller helt med dig Annelie! Det är viktigt att ständigt utmana sig för att kunna växa som person. Ytterst tråkigt med folk som inte vågar eller vill lämna sin comfort zone.

  2. Blir så glad av att läsa dina blogginlägg och detta var särskilt tänkvärt :)

  3. Detta inlägg är klockrent, för mig, just idag! Tack

%d bloggare gillar detta: