feel good sport

För flera år sedan minns jag att hatade fridykning. Inte bara det, utan ännu värre – jag hade förlorat allt sug att hoppa i havet. Jag som älskat havet hela mitt liv såg med plågade ögon på det stora blå, och det kändes som om jag hade ett hål i livet. Havet var förknippat med en vit lina som löper neråt tills den inte syns längre, med evig prestation och alltför stora djup. Jag hade glömt bort fiskarna och varför jag började fridyka.

Det blev en lång omväg tillbaks till havet. Den gick via Nepal, buddhism i Thailand, toppen av mt. Everest, tomhet, mental träning och göteborgs skärgård. Jag hittade hem igen för några år sedan och lyckades sätta världsrekord i fridykning. Jag ville inte lämna havet och ge mig upp i bergen. Men väl i bergen ville jag inte lämna dem. Everest tog all plats i huvudet och kroppen. Så för någon månad sedan hände det igen. Havet välkomnade mig tillbaks. Djupet lockade igen. Jag ville stanna längre och stannade tills jag huttrande skakade av nedkylningen. För många dagar iväg från havet och jag får svår abstinens.

Men jag måste komma ihåg fiskarna och ibland undvika den vita linan, bara för att faktiskt kunna fridyka bättre. Fridykning är en detaljsport. Så många små, små detaljer måste falla på plats för att sätta det största djupet, rätt tankar, vad jag ätit de senaste 24h, vattentemperatur, val av fridykningsdräkt, hur varm jag var innan jag hoppade i vattnet, omgivningen, attityd, när och hur jag höll andan sist, vem jag fridyker med, när jag styrketränade eller konditionstränade sist, hur stel bröstkorgen är, yoga, graden av avslappning, hemoglobin, hur trumhinnorna mår, och kanske allra mest; allmäntillståndet.

Så igår hade jag vilodag från fridykningen. Jag yogade, höll andan, paddlade kajak, cyklade till havet, snorklade/fridök i 3 x 15 min, cyklade hem och avslutade med att paddla SUP. Hade tänkt springa också, men dagen tog slut. Vilodagen gjorde mig till en bättre fridykare. För fridykning är en speciell sport – det handlar om feel good! Jag får ofta frågan om inte fridykning är skadligt för kroppen. (Det är det inte), men framför allt så gör livsstilen fridykning att sporten är enbart bra för kroppen. Jag kan bara dyka riktigt djupt om jag mår bra och tar hand om mig. Inifrån och ut. Det kallar jag feel good :-)

En kommentar på “feel good sport

%d bloggare gillar detta: