Som att gå på vatten – sup’a till havs!

Jag vet, förkortningen SUP kan vara missvisande. Men jag lovar, det handlar inte om alkohol, utan något mycket mycket bättre. Jag visste dessutom att jag skulle fastna så fort jag såg en bild på vad det handlade om:


Det var en bild på det jag brukar fångas av: Litenheten och närheten i naturen, friheten och utmaningen. Det kallas ”stand up paddling”, men förkortas till SUP, och är tydligen en av de snabbast växande vattensporterna i världen. Varför är så himla lätt att förstå – det är nämligen underbart kul!

Det känns som att gå på havet, och det är så enkelt. Det är bara du, en bräda och en paddel, mitt på vattnet. Det är frihetskänsla! Och det är grymt bra träning! Balans, axlar, bålstyrka, rygg och armar får sig ett bra träningspass utan att man ens märker det. Som fridykare är det extra intressant eftersom man från sin förhöjda position ser ner i havet på intressanta saker man kan fridyka ner till. Dessutom går det att surfa med den när man blir lite duktigare. (Det här kom de såklart på på Hawaii för länge sedan).


Jag gör som jag brukar när jag hittar något jag fastnar för: jag gör det ännu mer – och sätter upp ett kul mål med det hela. Så nästa sommar ska jag sup’a mig nerför hela västkusten, snorkla/fridyka och möta havet! Som tur och kul är har jag stöd av grymma Surfers i Varberg i detta projekt. Brädan på bilden (NSP SUP touring 12) får jag låna och träna med tills dess, plus att de lovat tips och skönt surf-häng. Mer surf-häng ser jag snart fram emot då jag och sambon under sommarens engentliga enda semestervecka åker till Galicien för att vågsurfa!

6 kommentarer på “Som att gå på vatten – sup’a till havs!

 1. Kom precis på det du sa på din föreläsning; att byta ut ordet rädd mot respekt. Jag har respekt för vatten! Känns mycket bättre att säga. :) Ska verkligen försöka ta mig ut till havet, kanske någon av öarna i Göteborgs skärgård och som du skriver så kanske jag kan börja med att bara sitta och njuta av den fantastiska utsikten med fötterna i vattnet. :)

 2. Hej Anna! Och jag blir glad för dina kommentarer! :-) Vatten är underbart, det är som en annan värld. Allt är mjukare och långsammare i och på vattnet. Att köpa badkläder är ett bra steg närmare vattnet, eller kanske bara sitt på en brygga med fötterna i havet/sjön!? Hoppas du tar dig närmare vattnet i sommar, du kommer nog inte ångra dig!

 3. Mitt huvud är fullt av idéer. Varför inte slå ihop SUP och SUC? Och vad är SUC? Jo, Stand Up Comedy såklart! Hur det går till måste jag fundera vidare på, men är det inte en strålande idé?

  Simba Marley

 4. Om du sup’er in i Skälderviken så är jag på stranden i Glimminge Plantering. Det ligger 10 km söder om Torekov. Mitt Eldorado.

  Simba Marley

  PS Kan hälsa från Elias. Fick mail från honom. Allt är pole pole:-)

 5. Ser helt underbart ut!! Blir så glad när du skriver nya inlägg, de är så inspirerande och glädjefulla. :) Önskar dock att jag inte vore så rädd för vatten. Har en dröm om att testa på att snorkla den här sommaren, men jag har ännu inte lyckats köpa mig några badkläder.

 6. Pingback: Som att gå på vatten – sup’a till havs! « Anneliepompe » Kanotnytt

%d bloggare gillar detta: