Utrustningslistor, privilegium och inspiration

På mattelektionerna satt jag ibland och skrev utrustningslistor. Mitt fjortonåriga huvud skissade på nya kombinationer av karbiner och slingor, klätterskor och vilka tillverkare som verkade bäst. På den tiden fanns inte internet (!), utan man fick gå till en riktig butik för att titta på grejerna på riktigt. Jag och mina klätterkompisar tillbringade timmar i Göteborgs enda klätterbutik, High sport. Mätte ut nya längder av slingor och fingrade på karbinhakar. I fingrarna fanns redan drömmen om hur karbinen skulle fästa i nästa slinga på väg uppför något stort.

Det är något visst med utrustningslistor. Det är liksom där, efter den bokade flygbiljetten, som det börjar.
Men listorna är en sak.
Att leta rätt på alla grejer man behöver är en helt annan.
Jag är nämligen materiellt utspridd i världen. Jag får börja med att leta upp en annan utrustningslista över det som finns lämnat i Kathmandu i Nepal, hos mina vänner i Rolwaling excursion. Jag ber Ngawang Sherpa skicka hem en del hårdvara från Everest-klättringen och det blir bara marginellt billigare än att köpa nytt. Men miljövänligare :-)

Min gamla favoritdunjacka från Tierra och senaste Cho Oyu expeditionen reste också hem efter en lång semester. När jag öppnar paketet smiter lukten från två expeditioner, tre månader i tält och två år i förvaring ut i lägenheten. Det luktar inte längre gott, utan fruktansvärt! Efter några dagar på balkongen har en del av stanken förångats. Jag åker hem till mina föräldrar och hämtar nästa del av listan, och ytterligare en del i ett magasin. De luktar bättre. Ytterligare utrustning behöver kompletteras från det stora internetet. Den luktar inte alls.

Sedan förverkligar jag mina barndomsfantasier när jag mailar mina samarbetspartners Tierra, Exped, Devold och Bliz med ytterligare listor på de nya prylar jag behöver innan avfärd. Jag vet. Det är ett otroligt privilegium. Men det är inte i prylarna som lyckan ligger, utan i funktionen. Och att de är grymt snygga såklart!

Nu är det knappt tre veckor kvar till Denali, och all fokus ligger på kondition, styrka och hälsa. Nästa vecka är en nätt jobb-och-träningsvecka insprängd med inspiration.

Mesta inspirationen beräknas komma från Elixir filmfestivalen som går av stapeln på onsdag i Göteborg och torsdag i Stockholm. För er Göteborgare kan man tävla på Elixirs facebook sida om boken ”Vandringar runt Göteborg” som jag har skrivit: http://www.facebook.com/pages/Elixir-actionsporternas-filmfestival/233659336670387
GP-tv gjorde visst ett inslag om spektaklet häromdagen. Notera att festivalarrangören har precis rätt jacka på sig :-) http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net%2FTV-ARKIV%2FGoteborg&playfile=12270_Actionsporternas_filmfestival_i_Goteborg_137109.pls

En kommentar på “Utrustningslistor, privilegium och inspiration

  1. Jag känner så igen mig i det att gå in i butikerna och bara titta och framför allt känna på alla klätterutrustningarna i butikerna. När jag var yngre, kring lågstadieåldern, kunde jag tjata om att få åka till stan bara för att få se på de underbara verktygen som jag så älskade/älskar :)

%d bloggare gillar detta: