sockerfrihet och yoga-hotell

Förra veckan var en sockerfri vecka. Idén till detta märkliga upptåg uppkom i ett sockersug och en samtidig insikt i beroendeskapet. Jag och sambon var överens med en handskakning och en sista  lösgodisbit förra söndagen. Det var ingen lätt vecka som följde (jag gillar godis. Jättemycket). Fika-fatet gapade tomt vid varje kaffe- eller te-paus. Te utan honung? Bläh. Ett ihärdigt sutderande av innehållsförteckningar gav många insikter och besvikelser.

Tur att vi hade varandras handslag, jag och sambon. I ett ögonblick av hungernöd stod jag på resande fot i en kassakö med en risifrutti i handen. Väl framme vid kassan kunde jag inte med att köpa den. Det skulle kännas som ett svek. Det blev en påse nötter istället. Vid veckans slut, på våffeldagen, diskuterades om det verkligen gick att äta våfflor utan sylt? Frågan besvarades dock inte eftersom vi inte hittade några våfflor i närheten. Sedan följde en nästan nervös väntan på första sötsaken. Hur skulle den smaka? Sötare än vanligt? Jodå! Den godaste gott & blandat påsen (förutom på mt. Everest) intogs för några minuter sedan, i andakt, framför datorn.

Frihet i stort handlar sällan om att skaffa sig mer saker, eller mer socker. Frihet handlar mest om att ha mindre saker, eller mindre socker. Sockerfrihet.

Jag är för tillfället mitt mellan föreläsningar i Stockholm. Canon ena dagen och Ericsson andra dagen. Sedan har jag påskledigt med föreläsandet! Jag är inte särskilt hemma i Stockholm, men jag har mina favoritpunkter jag kan vägen utantill emellan. Jag är väldigt glad över att komma ut till Bromma och Mornington hotell som nästan känns som ett andra hem i storstaden! Det roliga är att hotellet överraskar varje gång. Den här natten fick jag ett yoga-rum! Hur underbart är det inte att ha en inbjudande yoga-matta i hallen istället för en vanlig tråk-matta? Eller en fönstervrå med härliga te-koppar och en inspirerande wellnesstidning!? Bara någon kilometer till naturfin löpning, och några trappor upp till ett gym. Det gör det visserligen aningens mer utmanande att vara krasslig och inte kunna utnyttja allt. Nåväl, ett litet yoga-gym pass mellan jobb och resten av godispåsen kan aldrig skada.

 

2 kommentarer på “sockerfrihet och yoga-hotell

  1. Riktigt bra jobbat, Anna! Det är en stor förändring och det kräver styrka att genomföra! Visst mår man bättre utan socker. …och visst mår man också bra några sekunder när man äter en riktigt god godisbit (om man lyckas äta den utan dåligt samvete). Men det är såklart bättre att må bättre hela tiden än några sekunder i taget ;-)

  2. För några år sedan så var mitt sockerintag väldigt stort. Jag insåg tillslut att jag var ordentligt beroende av socker. Så plötsligt en dag så kände jag att det fick vara nog. Så jag minskade mitt sockerintag väldigt drastiskt. Lördagsgodis var okej, men därutöver så skulle det vara minimalt med socker. Jag mådde jättedåligt första veckorna! Hade riktig abstinens och fick huvudvärk var och varannan dag. Men med tiden så gick det lättare och tillslut var inte ens lördagsgodiset gott längre. Alldeles för sött med godis! Nu äter jag nästan aldrig godis eller andra sötsaker. Jag använder lite honung vid matlagning ibland och väljer inte bort att köpa mat som det finns socker i. Men jag äter inte alls mycket socker om jag jämför med tidigare, och jag mår mycket bättre nu. Nu har jag svårt för att förstå hur jag tidigare kunde äta så mycket socker som jag gjorde. Det är ju supersött och inte alls gott. Det är verkligen härligt att lyckas göra en sådan här förändring i livet.

%d bloggare gillar detta: