Träning för vårens äventyr

Träningsmässigt är det en tuff utmaning att vara både friykare och bergsbestigare och löpare, yogi, kajakpaddlare, gymmare, spinninginstruktör och ibland skidåkare (det enda som är kvar av skidåkaren nu är en trasig axel från näst sista åket…) Visst kan man vara så vältränad att man är halvbra på allt. Men inte så att man är bäst på några få idrotter samtidigt. Allt kompletterar varandra, javisst, men ska man specialisera sig på något – så måste man just det – specialisera sig.

MEN jag tror inte man blir specialiserad utan bra grundträning. Så det är där allt börjar. I att bygga en bra grund. En kropp som klarar det mesta. Och känslan av att vara stark, snabb och smidig är fantastisk!

Mestadelen av hösten gick åt att reparera det som mt. Everest hade raserat (typ allt), för att gå från minus till något slags noll-läge, där jag nästan aldrig befinner mig. Jag brukar alltid ligga på plus, men det var en intressant upplevelse att vara på noll, om än tröttsam. Det är kanske så det känns att inte träna? – Att inte orka lika mycket och ha mindre energi? fy!

Den största delen av grunden bygger jag genom min favoritaktivitet: löpning. Löpning för mig är så mycket mer än träning – löpning är frihet. Löpning känns som något så grundläggande i den mänskliga fysiken. Vi har liksom alltid sprungit. Jag har liksom också alltid sprungit. Och jag tror att allt springande till slut tog mig till toppen av Everest förra våren!

Men nu är det dags för nya äventyr. I höst väntar ännu ett rekordförsök i fridykning. Men innan dess ligger ett fint berg ”i vägen” i Maj. Jag lägger alltid upp träningen inför mål jag satt upp. Innan berget ligger nämligen en fridykningstävling, men den är inget mål i sig, utan jag ser den som en mys-uppvärmning inför djupare dyk i höst. Alltså kommer jag träna för fullt för berget Denali. Det må vara ett förhållandevis lågt berg, bara 6194m, men jag har respekt för alla berg. Det räknas också som ett av världens kallaste berg p g a sin placering i Alaska. Dessutom är det en lång väg uppför med tung packning och pulkor som vi bär och drar själva. Vi är ett lag och alla måste vara så vältränade som möjligt för att vi alla ska nå toppen. Mycket träning alltså. Jag måste ha topp-kondition och styrka för att orka med klättringen. Jag tränar i princip likadant för mt. Denali som för mt. Everest!

…läs resten om löp-och-konditionsträning på löplabbets blogg 

En kommentar på “Träning för vårens äventyr

  1. Sitter på kontoret och längtar ut i vårsolen. Löpning löpning hörs det i huvudet. Men jag måste förbereda föredraget på World Trade Center och skicka ut dokument till styrgruppsmötet nästa vecka. Ja, så ser mitt liv ut. Träning och arbete går parallellt. Men det funkar. Nu på söndag är det vårens första lopp, Premiärmilen på Djurgården. Då får jag en värdemätare på hur vinterns träning gått. Räknar med att Kilimanjaro gett positiv effekt. Löpning är härligt för själen och i kombination med humor och musik så känns det gött att leva.

    Är man i bra fysisk form så går allt lätt. Utan tvekan. Då kan t o m mt Denali betvingas.

    Hälsar Simba från ett soligt Stockholm

%d bloggare gillar detta: