En liten bit av Nepal i Sverige

Vissa människor jag träffar och träffat blir jag glad av att bara vara nära. Chhiring Dorje Sherpa är en sådan person! Kanske för att vi har så många fantastiska minnen tillsammans, eller för att han har så nära till sitt roliga skratt, ett skämt eller sitt buddhalika leende. Det första Chhiring säger efter ”how are you”, skratt, och en stor kram är såklart ”I carry something?”, trots att jag bara bär en relativt liten ryggsäck på ryggen. Han vill alltid hjälpa till. Utanför flyplatsen där vi ses är det halt och han förmanar direkt att jag ska gå försiktigt, trots att han vet att jag gått och sprungit på is och snö halva livet. Han vill bara gott.

I några dagar går jag omkring med ett ständigt leende. Lite för att det är som att träffa en liten bit av Nepal, en liten bit av expeditionslivet mitt i Sverige. Eller rättare sagt, i norra Sverige. Det är i Östersund vi ses, på inbjudan av professor Erika Schagatay som mätte och gjorde tester på oss innan och efter Everest. Att träffa Chhiring och hans bror Ngawang igen väcker en massa tankar i huvuet, och en saknad efter Nepal. Jag saknar det underbara landet i öst. Och jag saknar bergen. Jag saknar Everest.

Det var en otroligt rolig upplevelse att föreläsa med Chhiring. Han var nästan lika nervös som jag var mina första gånger – men efter några djupa andetag och inledande meningar var han snart i full fart. Vi pratade om Everest och expedition. Trots att vi bestigit samma berg för knappt ett år sedan är det inombords två helt olika berg. För honom är det ett jobb, som ett hem och elfte gången han gick upp. Första gången för mig, och för mig var, och är, Everest större än något annat, (utom möjligtvis kärleken).

Förutom att föreläsa hann vi med att se en del av Sverige, åka hundspann, grilla korv och dricka glögg, och jag hann med att göra ett syreupptagningstest på vintersportcentrum. Det ska bli spännande att få resultaten. Och att förbättra resultaten!

För nu är det träning som gäller. Träning för fridykning och träning för Denali. Men det blir ett annat blogginlägg.

Ett gäng everest-relaterade människor. Peter, som bestigit Everest. Ngawang som sitter i kontoret och hjälper Chhiring, jag, Chhiring, Pierre Näsman och Anders Stävhag som ska dit igen på ”revansch”.

En kommentar på “En liten bit av Nepal i Sverige

  1. Det är så kul att kommentera dina bloggar så jag kan inte låta bli. Fantastiskt att läsa om din Everestlängtan. Skulle vara kul att träffa Chhiring. Han gillar nog Bob Marley:-) Jag har nu landat ordentligt efter Kilimanjaro och löprundan i förmiddags visade att äventyret påverkat mig i positiv riktning. Jäklar vad det gick lätt under de 90 minuter jag sprang. Så nu ser jag fram emot vårens tävlingar med Göteborgsvarv och SpringCross. Sen väntar en ordentlig utmaning i sommar, En dubbelmara inom två veckor.

    Har börjat skissa på fler projekt, både på höjden och tvären om du förstår vad jag menar. Annars kan jag förklara mer på lördag på Vildmarksmässan. Hoppas du såg mailet med min Simba-sång.

    Imara kama Simba.

%d bloggare gillar detta: