sälar, surfing och skratt

Så är ännu en dröm uppfylld. Mörkblå ögon som nyfiket tittade in i mina. Men bara för en sekund eller två, sen for de blygt iväg med några fentag. Vände efter några meter och tittade tillbaks igen på den nya fridykaren i vattnet. Så kommer en till, och ytterligare några, och sen är hela vattnet fullt av nyfikna sälar. De rullar runt, leker fram och tillbaka mellan de långa kelp-algerna, släpper ut luftbubblor och går upp och andas mycket mer sällan än vad jag behöver. Jag andas inte när jag kommer upp – jag skriker av skratt och lycka! Och det gör min vän Hanli också, trots att hon lekt med sälarna massor av gånger förut!

Det gjorde inget att vågorna gick stora och vattnet bara var tiogradigt. Läpparna domnade bort runt snorkeln och mina frostskadade fingrar försvann i neoprenhandskarna, men så länge sälarna ville leka kunde jag inte lämna lekplatsen. Jag började röra mig som dem. Snurrade runt i vattnet, simmade hit och dit, tittade på dem och simmade bort lite. Dök upp för ett andetag och så ner igen. Sälarna blev som galna och for runt mig ännu snabbare. Men så avstannade leken och alla väntade på gummibåten, varav någon var grön i ansiktet av sjösjuka. En dröm är uppfylld.

Men fler drömmar väntar i Sydafrika och kapstaden. Att fridyka med hajar. Eller, antagligen har hajar fridykt med mig utan att jag vetat om det, men jag vill gärna se dem också. Seven-gill-sharks väntar längre fram i veckan. Jag hade en vag förhoppning om tigerhajar, men de är för långt bort, chansen att se dem är liten och vi har bara en vecka (denna gången). Ingen kan antagligen tänka på att dyka i sydafrika utan att tänka på vithajar. Jo, False bay, utanför Hanli’s lägenhet är världens mest vithajs-täta vatten, och de är extremt känsliga för alla slags rörelser som sker i vattner, så på ett sätt har vi redan dykt med dem.

Och imorse – ännu en dröm. En dröm som väntat tålmodigt och skjutits upp gång på gång. För jag visste. Att jag kommer älska surfing! Och oftast när jag älskar något, så släpper jag allt annat. Så jag ska sluta fridyka, sluta bestiga berg, sälja det nyköpta baslägret, sluta alla mina jobb och flytta till någonstans man kan surfa dygnet runt. Det är iallfall vad jag skulle gjort för fem år sedan. Jag har skjutit upp surfing gång på gång för att jag är äldre och visare, och vet att jag har det mesta jafg gillar som jobb, så nu kommer surfing bli en underbar hobby (till en början iallafall). Men jag kan ändå inte undgå att vilja bli bäst på surfing!

%d bloggare gillar detta: