Jultankar & sista-minuten-julklappstips!

Visst är det nu innan som julen nästan är som mysigast! Förväntan är en fin känsla, och ibland är förväntan och tankarna på något som kanske händer eller kommer hända mer intressanta än när det händer faktiskt händer på riktigt. Hjärnan och känslorna är fantastiska på att leva sig in i tankar!

Enligt god jultradition har jag jobbat extra på naturkompaniet, sålt presenter, slått in paket och god-julat kunder och kollegor. Julstämningen har mestadels legat högt i tak, med bara några få möten med julklappshysteri och konsumism. Hålögda kunder med flackande blickar. Väldigt få personer i västvärlden blir lyckligare av mer grejer.

För visst kan man bli lyckligare av att ge än att få! Givandet i sig tycker jag är intressant. Särskilt om det man ger är mest för att man själv blir glad av att ge det, än med fokus på att göra mottagaren glad. Då är det inte äkta givande. Jag tror att äkta givande är att ge med hjärtat. Att ge något som betyder något för både mottagaren och givaren. Därför ogillar jag det växande ”julklappsspelet” som sägs vara en reaktion på konsumtionshysterin. Är det inte ännu mer hysteriskt att köpa billigt skit och sedan ska någon slumpmässigt få en hög med skräpet?

Nej, den bästa julklappen är att göra livet möjligt, bättre eller iallafall drägligt för någon som har det betydligt svårare än vi har det. Här är några tips på riktigt bra sista-minuten-klappar:

http://wateraid.se/shop4life.shtml
En av mina favoritvälgörenhetsorganisationer (långt ord) som jag stödjer så ofta jag kan. Via denna länk kan du för en billig penning utbilda en pumpreparatör, betala någon för att bygga en latrin eller köpa en handpump för vattenkällor till behövande.

http://gladjeshoppen.se/
Individuell människohjälp driver den här sidan där man bl a kan köpa trädplantering i himalaya, en toalett, eller en bowlingtimme för nyanlända flyktingar till Sverige.

http://www.presentermotfattigdom.se/
Drivs av Actionaid. Här kan man köpa massa olika saker som t ex en get, ett skolår, en cykel, en bikupa eller en bybarnmorska som går till världens fattigaste.

http://www.samdo2012.com/
En nystartad organisation som består av ett gäng sjukvårdsutbildade klättrare som på vägen mot att bestiga ett berg ska erbjuda vård till alla byar längs vägen – och lite till.

http://www.wwf.se/insamlingsportal/
Bli fadder till en djungel, en isbjörn, en orangutang, en panda, en späckhuggare, en tiger, eller varför inte köpa ett fadderskap och stödja östersjöns djurliv (sälar!)

%d bloggare gillar detta: