Bakom slutna ögon

Jag har skrivit det förut. Det går inte att berätta i ord vad som händer under tio dagar i tystnad. För min del är det för personligt, för beskrivandets del är språket för fattigt, för din del skulle det vara än annorlunda.

Trying to describe it would be a little like trying to describe what sugar taste like to someone who have never tasted sweetness before, like describing the sea to someone who have never been surrounded by water

I mina sporter, och i livet i stort tror jag det är viktigt att känna sig själv. Att känna sig själv handlar inte om att veta vad man jobbar med, vilken kunskap man har, vilka erfarenheter man har, vad man gillar och ogillar, eller vilken religion man tillhör. Att känna sig själv handlar om att känna sitt ”mind”. (Nej, det finns ingen bra svensk översättning på ”mind”). Att veta på djupet och i de små detaljerna hur ens mind reagerar på verkligheten. Att det mindset man har påverkar sättet man ser på verkligheten. Människor med ett positivt mindset ser en helt annan verklighet. Och det handlar inte bara om att ”tänka positivt”, det är djupare än så. Det börjar med tystnad.

Jag tror bara man kan känna sig själv i tystnad, utan yttre eller inre distraktioner, isolerad från omvärlden. I meditation. Där man kan och vågar tillåta sig själv att sjukna djupare i tystnaden som finns bakom den inre dialogen, bakom den som du tror att du är, bakom kravet att kommunicera med omvärlden.

Där finns rum för insikt. För att se klart. För att veta vem du är och vad du vill göra. För att bli närvarande och mer levande.

Men som sagt. Det här är inget du kan läsa dig till. Du måste prova.

Så här kommer några förslag på ställen du kan få stöd i att vara tyst och blunda:
Sverige: http://www.dhamma.org/sv/schedules/schsobhana.htm
Frankrike: http://www.plumvillage.org/
Thailand: http://www.suanmokkh-idh.org/suanmokkh-idh.html
UK: http://gaiahouse.co.uk/

7 kommentarer på “Bakom slutna ögon

  1. Hej
    Detta låter som ett hälso BigBrother:-)

  2. Jag gör det men jag får bara upp Webbsidan kan inte hittas.

  3. Välkommen tillbaka!
    Låter hur spännande som helst. Ska bli kul att höra allt om den resan. ”den längsta resan är resan inåt”, Dag Hammarsköld. Som också bl.a skrev, ”Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var.” Ha det gott så hörs vi

  4. På kurserna i Sverige går det inte att kolla på de enskilda kurserna när man klickar i schemat, har du varit med om det nån gång??

  5. Takker så mye for inspirationen og for at du går foran og viser at det ikke er så skummelt som vi kanskje tror å møte stillheten og det som vil være i skjul der inne. Skal finne fram min kapok meditasjonspute som har ligget og støvet ned siden den ble kjøpt for to år siden.. Nå er det dags! ;D

%d bloggare gillar detta: