Mellan äventyr

…är det en annan slags äventyr. Vilket har fått mig att fundera på ordet ”äventyr”.  Jag har länge ogillat att bli kallad ”äventyrare”, därför att jag ogillar människors vilja att döma och placera andra i fack med namnlappar. Jag är klättrare när jag klättrar, fridykare när jag fridyker, löpare när jag springer och yogi när jag utövar yoga.

Men så kom jag på mig själv, mitt i Stockholms tunnelbana, bara så vilsen som en Göteborgare kan vara i Stockholm – att det här känns lite som äventyr. Det var folktomt och jag var längst ner i tunnlarnas inre, mörkt och ekande, med byggställningar att gå vilse bland. Letade efter tåg, och log. En äventyrare i tunnelbanan. Äventyr handlar inte bara om extrema prestationer på extrema ställen. Äventyr för mig är att våga göra något annorlunda, att våga ta sig till nya ställen och prova något man aldrig gjort (jo, jag har åkt tunnelbana förut, men ändå). Vad äventyr är, är individuellt. Ingen annan kan formulera det åt dig. Om det känns som ett äventyr att sticka ut och springa utan karta och kompass, så är det ett äventyr. Om det känns äventyrligt att cykla en annan väg till jobbet – så är det ett äventyr! Jag är en äventyrare. Du är en äventyrare.

Äventyr är lite som meningen med livet. Ingen kan bestämma vad det är för något. Det är ditt liv och din mening, därför är det bara du som har ett svar. Det är ditt äventyr och din definition, därför är det bara du som har ett svar.

Mellan det som i folkmun är mina ”äventyr”, jobbar jag. Under de två veckor som jag varit hemma från fridyknings-VM iGrekland har jag inte haft en enda minut fritid. Jag är mitt jobb, mitt äventyr. På två veckor har jag hållt sju föreläsningar på sju olika orter, varit med i TV två gånger, sovit i min egen säng fyra nätter, blivit intervjuad tre gånger, varit försenad med SJ två gånger och varit i tre länder på 12 timmar under en flygning till och från en av föreläsningarna. Jag har dessutom hunnit träna någonting varje dag och svarat på i snitt 15 mail om dagen. Jag är noga med att leva som jag lär och tillbringar alltid så lite tid som möjligt inomhus. Varje dag smiter jag ut i naturen för lite lugn. Varje dag har varit ett äventyr.

4 kommentarer på “Mellan äventyr

 1. Tja.
  Lite charmigt att du ser tunnelbanan som ett äventyr.
  Du får höra av dig nästa gång du är i stora staden så lovar jag att guida dig rätt
  kram
  Tony

 2. Helt rätt tänkt! Alla kan vara äventyrare. För mig handlar äventyr om att utmana sig själv. Och om man gör det så har alla samma chans att få vara äventyrare. Om man lägger det på sin egen nivå har alla möjligheter att äventyra. För någon handlar det om att våga gå en hundpromenad i mörkret, för en annan att åka Vasaloppet under 6 timmar, för den tredje handlar det kanske om att korsa någon kontinent. För en del är det att dyka djupast ett äventyr, för andra är det inte det. Men allt är lika häftigt, på sitt sätt.

 3. Du inspirerar väldigt mycket! Hittade din blogg efter att jag sett dig i tv :)

 4. Helt rätt och de viktigaste äventyren är de små äventyren i vardagen. De ger en liten extra krydda till livet. :)

%d bloggare gillar detta: