Jag provocerar.

Det fick jag reda på att man pratat om på en fikarast. En kvinna som intervjuade mig inför ett TV-program berättade att hennes kollega tycker mitt levnadssätt är provocerande. Hon, kollegan, tycker att man kämpar så för att hålla sig levande – och så kommer jag fram och ”riskerar mitt liv”. Respektlöst.

Jag undrar om jag borde bli provocerad av att någon tycker jag är provocerande. Nej, istället upptäcker jag inspiration. Jag släpper kollegan och funderar jag över vad som provocerar mig, och kommer fram till ett ord över alla andra; Trångsynthet. Det är som en betonghård barriär som håller världen och livet på avstånd. Jag anar att trångsynthet handlar om att döma. Helst snabbt och utan för mycket tankearbete, så att allting faller på plats enligt förutfattade meningar. Tryggt och säkert. Finns det ett botemedel mot trångsynthet? Nyfikenhet kanske.

Världen, enligt mig, är inte svart-vit. Allting är relativt. Allting förändras, hela tiden. Därför har trångsynthet ingen plats i min värld. Eller är det förresten trångsynt att inte gilla trångsynthet? :-)

Själv blir jag mest provocerad av personer som tillbringar sin tid framför TV’n och tittar på andra som lever låtsasliv i serier. Är det inte det så långt ifrån levandet man kan komma?

9 kommentarer på “Jag provocerar.

 1. De som lever längst är de personer som har äventyrslust och är NYFIKNA. Om man inte har något att vara nyfiken på stagnerar hjärnan att utvecklas och man tenderar att dö olycklig. Hur kul är det!?! Jag tror att det hela handlar om avundsjuka och rädsla. Du har inga sådana spärrar och därför är du harmonisk och öppen. Vilket jag tycker om:-)

 2. Visst det är inte ofarligt att bestiga berg eller fridyka. Fast tycker nog mer synd om de människor som skadar sig eller dör i trafiken och av sjukdomar.
  Eftersom de som far illa i fridykning eller bergsbestigning gör det för något de älskar.
  Många personer är nog också fast i den syn att man bara kan älska en person och den kan man såklart offra mycket för. Men man kan älska sitt intresse lika mycket. Det ses dock inte lika självklart

 3. Provocerad eller trångsynt; men jag tror nog snarare att det är ren och skär avundsjuka. Jag har själv jobbat och rest jorden runt kors och tvärs. Haft riktigt riktigt skoj, sett och upplevt fantastiska saker. När jag sedan bestämde mig för att flytta tillbaka till Sverige efter runt 12-13 år utomlands har jag mötts av en hel del avundsjuka. Jag märkte snabbt att jag inte skulle berätta om mina äventyr på Stora Barriärrevet, Kenya, Västindien, Påskön, Sydafrika, Alaska etc. etc. etc. för människor visade tydliga drag av avundsjuka och drog sig rätt snabbt tillbaka.

  Jag reser nu land och rike runt för att få andra att ta chansen att åka ut på äventyr. De som kommer och lyssnar gör det helt frivilligt och det är så fantastiskt att där kunna skapa inspiration för andra att verkligen göra något helt nytt av sitt liv. Fantastisk känsla!

  Förresten; tack för en bra dragning på Grand förra onsdagen!

 4. Håller helt med dig i ditt inlägg Annelie. Livet är till för att levas!

 5. Intressant kommentar, Carro! Hur kämpar du för att överleva? (kanske du inte vill berätta här…. :-) Men trångsynthet behöver inte leda till avundsjuka, tror jag.

  Skillnaden mellan tv och bok är mest att böcker lämnar en hel del åt fantasin. Jag tror det är bra att träna fantasiförmågan! Det finns såklart inte bara skräp på tv, men att sätta sig framför tv’n och få underhållning serverad (och/eller tro att det är verkligt) tror jag bara vänjer sinnet vid lättja.

  PS. Jag har inte alltid energi och prestationsförmåga :-)

 6. Vet ju inget om den personens historia o varför hon sa som hon gjorde…Jag kämpar också för att överleva just nu men min trångsynthet består i så fall av att jag kan känna avundsjuka på all din energi o prestationsförmåga…O jag menar, du tog ju syrgasen så du trillade inte ner pga att du tappade greppförmågan i fingrarna och du avbröt dyket o behövde inte bli upplockad av en säkerhetsdykare….Men jag funderar över skillanden mellan att försvinna in i en TV-serie o en bok!?? (Fast du läser kanske inte hittepå…?)

 7. ”En livstid utan kärlek är till ingen nytta.
  Kärlek är livets vatten.
  Drick det med hela din själ och hjärta.”

  -hemlösa, fattiga och barnarbetare som syr designer jeans.
  Det är bara att provocera på…..

 8. Du är min idol !! mycket inspirerande. Tanja

 9. Som jag brukar säga; ”Livet är farligt, man kan rentav dö”!

  Den där kollegan är säkert provocerad för att hon lever ett tråkigt och torftigt liv, utan upplevelser som kan pigga upp henne!

  Bry dig inte om henne. Man ska inte umgås med negativ – för du blir som du umgås! :)

  Du är en källa till inspiration för tusentals människor. Du gör vad många skulle vilja göra men inte förmår.
  En del kanske för att man saknar pengar eller kontakter. Andra för att de helt enkelt inte vågar gå utanför sina trygga ramar!

  Jag är så glad att jag får följa ditt liv och dina upplevelser, Annelie!
  ”Keep up the good work”!

  Kram från Carl

%d bloggare gillar detta: