Ett annat äventyr

Jag har bestigit berg och dykt djupt, varje dag, i en hel vecka. Det liknar höghöjdsexpedition på många sätt. En oändlig expedition som aldrig tar slut. Jag bor i tält, i ett slags basläger under enkla förhållanden. Enkel mat, vacker natur, tystnad, ingen uppkoppling. Varje dag ett nytt berg, eller samma berg och ett nytt djup. Vi är nästan ett tusental personer som kämpar uppåt och djupare, med en gemensam glädje som kanske är få förunnat. En glädje man inte kan köpa eller lära sig från någon annan. En glädje som bara kan komma inifrån en själv, från att vara på väg.

Vi blundar tillsammans. Vi sitter på rad efter rad i tystnad. Andas och dyker djupt inuti oss själva. Var och en på väg uppför sitt eget berg, på en egen väg som ingen annan kan gå. Jag har varit på väg länge, och insett att en bättre kombination av djupdykning och klättring är svår att hitta.

Det finns inga utstakade leder eller fasta rep, ingen syrgas och inga Sherpas. Den last vi bär kan vi bara bära själva. Ibland dyker en mycket vis man upp, ler och pekar uppåt, ger oss mod och verktyg för att fortsätta. Mannen heter Thich Nhat Hanh och är en av världens största spirituella ledare. Han kommer från den Zen-buddhistiska traditionen. Jag har varit på Plum village i Frankrike i en vecka och rekommenderar det varm till alla som är nyfikna på hur man blir mer levande.

”Only one moment in life is available. Only if you are present, you are fully alive”
Thich Nhat Hanh 

Nu väntar en äventyrshelg, sedan Lofotenveckor med mera klättring och dykning (i dubbel bermärkelse), paddling, surfing och jobb.

En kommentar på “Ett annat äventyr

  1. Härligt Anneli och fina bilder! Kul att läsa att det inte går någon nöd på dig :-)

%d bloggare gillar detta: