Vatten och berg

Droppar av saltvatten och medkänsla svämmar över bakom mina solglasögon. Jag försöker knipa ihop ögonen och svälja ner snyften i halsen, för jag tror inte Anders är hjälpt av fler tårar. Vi står mitt i stenglaciären och säger hej då till Anders Stävhag, vår fjärde expeditionsmedlem. Han har ätit medicin för lunginflammation, men haft hosta sedan flera veckor tillbaks. Han har verkligen gjort allt han kunnat, men vid det avancerade baslägret sa lungorna stopp. Mer detaljer behövs inte. Anders är jättesjuk och ska ner till havsnivå och sjukvård så snabbt som möjligt.

Det gör ont i hjärtat och resten av vandringen till Interrim camp går i tystnad. Vi alla vet hur mycket drömmar, tid och jobb som ligger bakom en Everest-expedition. Vi har sett bilder på motorcykeln Anders sålde för att kunna åka hit. Men det är helt oviktigt. Han har tagit rätt beslut.
Anders är på väg ner, vi är på väg upp.

Det här övriga inlägget är på tema vatten, därför att vatten ligger nära mitt hjärta, och det är en central del av expeditionsklättring. Väl framme i Interrim camp smakar vattnet glaciär igen. Det är alltid små partiklar som flyter omkring i botten på temuggen. Ju högre upp vi kommer, ju mindre flytande är vattnet. I det avancerade baslägret är en Tibetansk kökspojke anställd för att som huvudsyssla hacka is och smälta den till kökets behov. Vi dricker i snitt tre liter var om dagen, och kanske gör av med ytterligare fem till tio liter i veckan för att tvätta kläder eller oss själva. Under min sista underbara ”dusch” (hink och en mugg att ösa med) i baslägret gjorde jag av med knappt åtta liter. Jag har för mig att jag sett siffror på att vi svenskar gör av med ca 200 liter vatten om dagen. Jag undrar om jag minns rätt i att en afrikansk kvinna behöver fyra liter vatten för sig och sin familj på en dag.

Under mina resor i fattiga länder har jag sett att just vatten är den största bristen. Därför stödjer jag Wateraid, som jobbar för rent vatten i världens fattigaste länder, och jag vill uppmuntra dig att göra det också!

2 kommentarer på “Vatten och berg

  1. Du är min IDOL! Det är helt otroligt vad du kämpar, vilken glädjespridare du är. Du kommer att nå toppen! mvh spinning och yogadeltagare

  2. Hej Annelie,
    följer ditt äventyr med spänning. Håller alla tummar. Stort tack för vykortet.
    Många hälsningar
    Leonard
    Noshörningen

%d bloggare gillar detta: