Farligt att leva?

– Det är respektlöst mot livet att hålla på med farliga sporter, hävdade en man häromdagen. (Visst, man kan ju dö). Men ändå höll jag såklart inte med, varpå en högst filosofisk diskussion på gränsen till bråk inleddes.

Är det inte snarare så att det är respektlöst mot livet att inte leva det? att inte njuta av det så mycket man kan, att inte vara lycklig under de få år man har på jorden? Är det inte mer respektlöst mot livet att slösa bort det genom att titta på TV, arbeta på ett meningslöst jobb eller vara en negativ belastning för omvärlden.

Det kan tyckas vara en självisk aktivitet att leva och söka efter sin lycka. Lite svenskt hävdade min diskussionspartner att ”tänk om alla bara såg till sin lycka”. Ja, då skulle det antagligen vara en bättre värld. Eftersom äkta lycka oftast delas och dessutom uppkommer just av att göra någon annan lycklig så är det inte särskilt själviskt. Kanske skulle de rika då dela med sig mer? Dessutom blir alla, som tur är, lyckliga av olika saker. Jag av att hålla på med ”farliga” sporter och skriva, han av att programmera datorer och betala rätt skatt. Är man olycklig själv är man faktiskt inte till stor nytta för någon annan heller.

%d bloggare gillar detta: